Norjassa sammutetaan valot muutamalta tieosuudelta – ja nyt kyse ei ole sähkön säästämisestä vaan hyönteisistä

Yleensä maanteitä valaistaan etenkin tiellä liikkuvien ihmisten turvallisuuden parantamiseksi. Norjassa on kuitenkin lähdetty nyt edistämään hyönteisten turvallisuutta – pitämällä tievalaistus sammutettuna neljällä tieosuudella.

Kyse on valosaasteen tutkimiseen liittyvästä projektista. Sen tavoitteena on lisätä tietämystä tievalojen haitallisista vaikutuksista luontoon ja erityisesti lentäviin hyönteisiin sekä siitä, mitä toimenpiteitä olisi tehtävissä haittojen vähentämiseksi.

– Teiden valaistus vaikuttaa negatiivisesti hyönteisiin. Seurauksena on esimerkiksi se, että ne pyörivät valonlähteiden ympärillä, karttavat niille tärkeitä elinympäristöjä tai eivät näe taivaankappaleita, joista ne ovat riippuvaisia suunnistamisessa. Valosaaste on suuri ongelma, joka lisääntyy maailmanlaajuisesti 10 prosenttia vuodessa, ja se on osaltaan vaikuttamassa hyönteisten vähenemiseen, sanoo tiedotteessa neuvonantaja Erling Fjeldaas Norjan tiehallinnon ilmasto- ja ympäristöosastolta.

Isossa kuvassa projektissa ei ole kyse ihan turhasta puuhastelusta. Jos hyönteiset katoavat, ekosysteemit romahtavat.

Tutkittavana olevia tieosuuksia pidetään pimeänä keskiyöstä aamuviiteen, jolloin teillä on vähän autoliikennettä. 1.4. käynnistyneet pimennykset jatkuvat 15.10.2024 asti. Ajanjakson valinta tulee etenkin siitä, että siihen vuodenaikaan luonto kuhisee elämää, ja huhtikuussa hyönteiset heräilevät ja lokakuussa menevät lepotilaan.

Tutkimukseen valittujen neljän tieosuuden kohdalle osuu erilaisia luontotyyppejä. Lyhimmän tieosuuden pituus on kolme kilometriä, pisimmän seitsemän kilometriä.

Lähde: Statens Vegvesen

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *