Noudata tietyömaiden nopeusrajoituksia

Liikenneturva muistuttaa, että tietyömaiden kohdalla alennettujen nopeusrajoitusten noudattaminen on äärimmäisen tärkeää.

Tänä kesänä tehdään poikkeuksellisen paljon tietöitä, sillä hallitus on myöntänyt tälle vuodelle lisärahoituksen maanteiden päällysteiden korjaamiseen.

Tietyömaa-alueilla ylinopeudet ovat valitettavan yleisiä. Tietyömaiden läheisyydessä on tärkeää hidastaa ajonopeutta, jotta ehtii reagoida mahdollisiin yllättäviin tilanteisiin. Hidastamalla nopeutta pysähtymismatkat lyhenevät merkittävästi, ja mahdollisten onnettomuuksien seuraukset ovat lievempiä.

Tietyömaalla saattaa olla työkoneita, työntekijöitä tai työstä johtuvia muita vaaroja, kuten irtokiviä tai kuoppia.

– Tietyömaalla kaahaaminen vaarantaa etenkin alueella työskentelevien työturvallisuuden. Se olisi sama kuin tulisi toisen työpaikalle häiritsemään ja vaarantamaan työskentelyä. Rajoitusten taustalla on aina syynsä, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Lari Mäkelä.

– Vaikka työmaalla ei olisi työntekijöitä, se ei poista tietyömaan muita nopeuteen vaikuttavia poikkeusjärjestelyjä. Nopeuden hidastaminen antaa aikaa havainnointiin. Mikään tilanne ei salli ylinopeutta.

Toimiva vetoketjuperiaate

Jos haluat välttää tietyöt matkallasi, suunnittele reittisi etukäteen. Tietöiden sijainteja voi tarkistaa esimerkiksi Väyläviraston karttasovelluksesta. Matkan ennakointi auttaa välttämään ruuhkat ja vähentää stressiä tien päällä.

– Matkalle kannattaa aina varata ylimääräistä aikaa yllättävien tilanteiden varalle, Mäkelä korostaa.

Tietyömaiden liikenteen sujuvuutta voidaan parantaa noudattamalla vetoketjuperiaatetta. Tällöin kaksi kaistaa yhdistyy yhdeksi, ja kaistojen yhtymäkohtaan mennään vuoron perään kummaltakin kaistalta. Kunnolliset turvavälit helpottavat kaistanvaihtoa ja tekevät liikenteestä joustavampaa sekä turvallisempaa.

Tietyön päättymistä osoittavaa varoitusmerkkiä ei ole olemassa, joten tietyöalueen päättymistä ei ole aina helppo huomata. Tietyö edellyttää kuitenkin yleensä normaalitilannetta alhaisemman nopeusrajoituksen käyttöä, ja sen päättyminen pitää – tai ainakin pitäisi – osoittaa liikennemerkillä. Sen lisäksi edellinen voimassa oleva nopeusrajoitus päättyy seuraavan nopeusrajoitusmerkin alkamisen yhteydessä.

Näin ohitat tietyömaan turvallisesti

  • noudata tietyömaan nopeusrajoituksia ja muita opasteita
  • pidä tavallista pidempi turvaväli
  • ole valppaana ja varaudu poikkeaviin tilanteisiin
  • huomioi työmaan työntekijät ja muut tienkäyttäjät
  • pysy kärsivällisenä – tietyömaa ei kestä ikuisesti

Kuva Kaisa Tanskanen / Liikenneturva

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *