Osaatko toimia oikein onnettomuuspaikalla?

Tiellä liikkujien velvollisuuksiin kuuluu onnettomuustilanteissa muiden auttaminen ja avun hälyttäminen.

Toimimista onnettomuustilanteissa on hyvä kerrata aika ajoin, jotta todellisen tilanteen edessä osaa toimia oikein. Tärkeintä on aloittaa auttaminen ja toimia itselleen sekä muille liikkujille turvallisella tavalla.

– Jos havaitset liikenneonnettomuuden, pysähdy turvalliseen paikkaan ja kytke ajoneuvoon hätävilkut. Siirry tien reunassa onnettomuuspaikalle. Selvitä nopeasti mitä on tapahtunut ja tee hätäilmoitus soittamalla 112. Pyri estämään lisävahingot varoittamalla muuta liikennettä ja katkaisemalla onnettomuusautosta virta. Muista myös oma turvallisuutesi ja tee itsesi näkyväksi esimerkiksi heijastinliivillä. Vie varoituskolmio aina riittävän etäälle onnettomuuspaikasta ja auta loukkaantuneita omien mahdollisuuksiesi mukaan. Jos ammattiapua on jo onnettomuuspaikalla, keskity turvalliseen onnettomuuspaikan ohittamiseen, laske ajonopeutta riittävästi, äläkä kuvaa onnettomuuspaikkaa, ohjeistaa pelastusylitarkastaja Tommi Luhtaniemi sisäministeriön pelastusosastolta.

Lataa 112 Suomi -sovellus

Hätäkeskuslaitokselta muistutetaan lisäksi onnettomuuspaikalle pysähtymisen merkityksestä. Kun hätäilmoitus tehdään suoraan onnettomuuspaikalta, välittyy hätäkeskukselle tarkka sijainti ja oikeat tiedot tilanteesta. Näin paikalle voidaan hälyttää tarkoituksenmukaisin apu ja antaa henkeä pelastavia ohjeita.

Lomailijan kannattaa myös ladata puhelimeensa hätä- ja ongelmatilanteiden varalle 112 Suomi -mobiilisovellus. Sovelluksen kautta saa yhteyden esimerkiksi Tienkäyttäjän linjalle, jonne ilmoitetaan maanteiltä akuutit ongelmat, joista on vaaraa liikenteelle (esimerkiksi isommat päällystevauriot, tielle noussut tulvavesi, tien sortumat tai liikenteen estyminen rikkoutuneen ajoneuvon vuoksi).

– 112 Suomi -sovelluksen kautta saa lisäksi tieliikenteen häiriötiedotteet sekä mahdolliset vaaratiedotteet sijaintinsa mukaan, kertoo kehittämispäällikkö Tommi Hopearuoho Hätäkeskuslaitokselta.

Toimiminen onnettomuustilanteessa

  • huolehdi omasta turvallisuudestasi
  • pelasta välittömässä vaarassa olevat
  • estä lisäonnettomuudet
  • hälytä apua numerosta 112
  • jätä kuvaaminen poliisille ja onnettomuustutkijoille

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *