Rekisterikilvet loppuvat Ruotsissa

Ruotsin rekisterikilvissä käytettävä kolmen kirjaimen ja kolmen numeron logiikka kolme mahdollistaa 12,1 miljoonaa yhdistelmää. Vuoden 2017 viimeisen vuosineljänneksen ensirekisteröintimäärä osoitti, että viimeistään vuonna 2019 on otettava käyttöön uusi keino, jotta jokaisen ajoneuvo voidaan tunnistaa luotettavasti. Kahta samanlaista kilpeä ei saa olla käytössä.

Kun Ruotsissa kolmen kirjaimen ja kolmen numeron ratkaisu otettiin käyttöön vuonna 1973,  uskottiin, että se riittää vuosikymmeniksi kattamaan koko ajoneuvokannan rekisteröintitarve. Jo vuonna 2014 jouduttiin ottamaan käyttöön kirjaimet Y ja Z, jotta kylttien määrää saatiin lisättyä. Aikaisemmin nämä kaksi kirjainta olivat olleet ”hyllyllä”, eikä niitä käytetty lainkaan.

Helmikuussa 2017 arvioitiin, että kolmen kirjaimen ja numeron vaihtoehdot eivät  tule riittämään. Jollakin hetkellä vuonna 2019 on vaihtoehtojen määrää lisättävä. Päätös ajankohdasta jätettiin avoimeksi.

Kun vuoden 2017 viimeisten vuosineljänneksen ensirekisteröintiluvut saatiin ajoneuvorekisteristä, havaittiin, että aikataulua on syytä aikaistaa.

Mutta mikä olisi yksinkertaisin keino luoda helposti toisistaan erottuvia tunnuksia? Pitäisikö lisätä yksi numero (mikä tahansa 0-9 välillä) vai yksi kirjain?

Ratkaisu löytyi

Ruotsissa päädyttiin kirjaimeen. Se liitetään numeroon. Näin uusia yhdistelmiä saadaan lisää lähes 27 miljoonaa. Käytössä oleviakaan ei tarvitse muuttaa millään tavalla.

Ruotsissa kaikki kirjaimet eivät edelleenkään ole sallittuja. Esimerkiksi kirjaimia I, Q, V, Å, Ä ja Ö ei anneta. Syynä on niiden helppo sotkeutuminen muihin kirjaimiin tai numeroon 1.

Aivan mahdottomuus ei Ruotsissakaan ole saada autoon ”personoitua” rekisterikilpeä. Sen saadakseen on kuitenkin maksettava lisähinta. Personoiduissa kilvissä ”kielletytkin” kirjaimet ovat sallittuja, eikä yleensä väliviivaa käytetä (ÄITI tai MAMMA). Suomessa taas Suomessa joutuu tyytymään kilpeen ÄIT-1.

Ruotsissa kilven pituus on 1-7 merkkiä, ja erikoiskilven tilatessaan hintaan 6 000 kruunua, tätä kilpeä voi pitää autossaan 10 vuoden ajan.

Suomessa erikoiskilpi maksaa 750 euroa, mutta se pysyy autossa, vaikka auto vaihtaisi omistajaa.  Suomessa rekisterikilvessä voi olla 2–3 kirjainta ja enintään kolminumeroinen luku.  Nolla ei kuitenkaan voi olla numero-osan alussa eikä ainoana numerona.