Saako kuulokkeet päässä hypätä auton rattiin?

Hyvä olisi kuulla, mitä auton ulkopuolellakin tapahtuu.

Suurikokoiset vastamelukuulokkeet kuuluvat jo lähes jokaiseen aktiviteettiin yhtä tiiviisti kuin kännykkä keskivertokansalaisen käteen. Kaikki uudet teknologiat näkyvät jossain vaiheessa myös liikenteessä, niinpä kuulokkeet päässä on nyt alettu ajaa myös autoa.

Kuulokkeiden käyttö autoa ajaessa ei ole kiellettyä, mutta se voi nousta raskauttavana asiana esiin sitten, jos jotain tapahtuu. Samoin voi moni muukin asia, poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta kertoo.

– Kuljettajalla on lain mukaan aina huolellisuusvelvoite. Aivan kaikkea laki ei voi erikseen ottaa huomioon, mutta kuulokkeiden käyttökin voidaan katsoa tämän huolellisuusvelvoitteen laiminlyönniksi, jos se on haitannut ajoneuvon hallintaa.

Kuulokkeiden vaikutusta syntyneeseen onnettomuuteen lähdettäisiin selvittämään tieliikennelain viestintälaitteiden käyttöä ajon aikana rajoittavan pykälän 24a kautta.

Vastamelukuulokkeet haittaavat hälytysajoneuvonkin havaitsemista

Vaikka kuulokkeiden käyttäjä ei syyllistyisi mihinkään, kannattaa turvallisuusnäkökulmasta ehkä pohtia, onko ympäristön äänet tehokkaasti peittävien kuulokkeiden käytölle todella tarvetta liikenteessä.

Vielä tarkempaan pohdiskeluun on aihetta kevyen liikenteen kulkijoilla. Kun huomio on muissa asioissa, voi liikenne olla entistä vaarallisempi paikka. Arvelin kertoo tapauksesta, jossa kuulokkeita kuunnellut, suojatielle astunut tyttö jäi pakettiauton alle ja kuoli.

– Viranomaisten tullessa paikalle huomattiin, että tytön kuulokkeista kuului yhä musiikki hirvittävän kovalla. Olisiko pakettiauton alle jääminen vältetty, jos liikenteeseen olisi keskitytty paremmin? Kuulokkeiden käyttö liikenteessä voi monesti viedä vastuuta niitä käyttävälle osapuolelle.

Vastamelukuulokkeiden käyttö estää kuljettajaa tehokkaasti myös havaitsemasta häntä lähestyvien hälytysajoneuvojen äänet. Hälytysajoneuvoilla on vaikeuksia saada ääntään kuuluviin edes sellaisten nykyautojen kuljettajille, jotka eivät aja autoa kuulosuojaimet päässä.

– Hälytysajoneuvojen kohdalla iso ongelma on sekin, että monien kuljettajien huomio on suuntautunut vain eteenpäin. Sivupeili on mopossakin pakollinen siksi, että liikenteessä tapahtuu muuallakin kuin vain edessäpäin.

Teksti: Teematuotanto, Jarno Keskinen

Keskustelu

  1. En osaa ajaa autoa tai muutakaan laitetta kuulokkeet päässä. Kuulolla havaitseminen on kuitenkin oleellinen osa liikenteessä pärjäämistä. Yksi, ilmeisen hyvä vaihtoehto, ovat ns. luujohdekuulokkeet. Luujohdekuulokkeissa musiikki tms. ohjelma ei sulje kuuloa ulkopuolisilta ääniltä sillä ääni siirtyy korviin toista reittiä ja jättää korvien äänikanavat avoimiksi.

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.