Vuosisadan liikenneteko haastaa turvallisuuteen

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin saatesanoin julkistettu Vuosisadan Liikenneteko -hanke tähtää liikenneonnettomuuksien vähentämiseen Suomessa. Kansalta kerätään heti hankkeen julkistamisesta alkaen liikennetarinoita otsikolla ”Pienikin teko voi olla suuri”. Lisäksi etsitään uusia ideoita liikenneturvallisuuden kohentamiseksi tulevaisuudessa.

Liikenneasenteen positiivista muokkaamista ovat vauhdittamassa lukuisat yritykset, yhdistykset, järjestöt ja kaupungit pääkumppaneina Ford, Sanoma, ABC-ketju, Euromaster, K1 Katsastajat ja OP. Liikenneturva tuo hankkeeseen vahvan asiantuntemuksensa ja itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi arvokkaat puitteet Suomi 100 -brändin alla. Myös SF-Caravan on mukana kampanjassa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lupautunut liikenneturvallisuushankkeen suojelijaksi.

– Yhteistyö on tärkeä osa liikenneturvallisuustyötä. Myös yrityksillä ja järjestöillä voi olla isompi rooli turvallisuustalkoissa. Vuosisadan Liikenneteko on erittäin positiivinen hanke, jolla tuetaan niitä valintoja ja päätöksiä, joista turvallinen liikenne syntyy, sanoi Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen.

Vuosisadan Liikenneteko palkitsee nimensä mukaisesti itsenäisen Suomen vaikuttavimman liikenneturvallisuutta parantaneen teon. Samalla kansalaisia houkutellaan yksilötasolla antamaan viisikohtainen lupaus omasta panoksestaan yhteisen asian hyväksi.

Kun lupautuu käyttämään turvavyötä, kypärää ja heijastinta, noudattamaan liikennesääntöjä ja ottamaan toiset tielläliikkujat huomioon, ajamaan virkeänä ja selvin päin, välttämään kännykän käyttöä sekä huolehtimaan ajoneuvon ja renkaiden kunnosta, niin saa oikeuden ladata Viiden Tähden Kuljettaja -mobiilikortin Cardu-sovelluksessa. Kortin lataaminen oikeuttaa osallistumaan Vuosisadan Liikenneteko -kuukausiarvontoihin tammikuusta 2017 alkaen. Sokerina pohjalla arvotaan päävoittona olevalle Ford Fiesta -henkilöautolle onnellinen omistaja.

Vuosisadan Liikenneteko huipentuu lokakuussa 2017 palkitsemistilaisuuteen, jossa yleisöäänestyksellä valitun Vuosisadan Liikenneteon lisäksi palkitaan myös muita liikennetekoja suurelta yleisöltä saatujen tarinoiden joukosta.

Kuva: Seppo Sirkka / EMG