Lopen Komionlampien telttailualueen palvelut ovat kaikille maksuttomia – alueelle rakennettiin ekologinen kaskinuotio

Komion luonnonsuojelualueen valoisalla mäntykankaalla Kanta-Hämeessä Lopen kunnassa sijaitseva Komionlampien telttailualue muutettiin tänä vuonna varausleirialueesta kaikille retkeilijöille avoimeksi maksuttomaksi telttailualueeksi.

Komionlampien uusi kaskinuotio, eli hiilettävä tulentekopaikka, pitää yllä hiillosta ja liekkiä samaan aikaan. Kaskinuotio toimii tavallista nuotiota pienemmällä puumäärällä, myös maahan pudonneilla risuilla ja oksilla. Kannen voi laittaa päälle, kun nuotiossa on vielä tulta, jolloin seuraava tulen sytyttäjä saa helposti tulen tehtyä.

Ekologisesta kaskinuotiosta saadaan hyvää maanparannusainetta, biohiiltä. Biohiili on hiilinielu, joka parantaa ravinteiden ja kosteuden sitoutumista maahan, edistää kasvien kasvamista sekä vähentää ravinteiden valumista vesistöihin ja pohjaveteen. Kaskinuotion käyttöohjeet opastavat retkeilijöitä nuotion oikeaoppiseen käyttöön.

Metsähallituksen Luontopalvelut ja Lopen kunta uudistavat yhteistyössä Komion luonnonsuojelualueen palveluja. Kuva: Titta Jylhänkangas/ Metsähallitus

– Suosittelemme majoittumista Komionlampien telttailualueella herkän Luutalammen alueen sijaan. Komionlammilla on uuden kaskinuotin lisäksi tulentekopaikka, kolme kuivakäymälää ja puuvaja. Juomavesi on tuotava mukana. Luutalammen alue on erinomainen päiväretkikohde, mutta majoittuminen herkällä suoalueella häiritsee kaakkurin pesintää ja aiheuttaa luonnon kulumista, kertoo alueen telttailumahdollisuuksista tiedotteessa erikoissuunnittelija Titta Jylhänkangas Metsähallituksen Luontopalveluista. 

Toinen Lopen leirialue lähellä Komion luonnonsuojelualuetta on Palolammin varausleirialue. Maksullinen leirialue sopii erityisesti isommille ryhmille, mutta sen voi varata myös perheen tai oman seurueen käyttöön. Leirialue on varattavissa 1.4.–31.10. Hinta on 40 euroa vuorokaudelta. Leiriytymistilaa on 80 henkilölle. Alueella on keittokatos, tulentekopaikka, viisi kuivakäymälää ja puuvaja. Juomavesi on tuotava mukana. Ruoan valmistusta suunniteltaessa on huomioitava, että keittokatoksessa ei ole puuhellaa. 

Myös esteettömiä retkeilyrakenteita

Luutaharjun Samon vaativa esteetön reitti on noin 1 km pituinen murskepohjainen reitti. Ylä- ja alamäet tekevät reitistä vaativan, joten pyörällisen apuvälineen käyttäjä saattaa tarvita reitillä avustajaa.

Komion luonnonsuojelualueen esteettömät retkeilyrakenteet mahdollistavat retkeilyn yhä useammalle. Kuva: Titta Jylhänkangas/ Metsähallitus

Kannattaa myös varmistaa, että apuvälineessä on maastoon sopivat pyörät. Pienipyöräisellä apuvälineellä liikkuminen voi olla haastavaa. Reitin varrella Luutalammilla on esteetön tulentekopaikka. Esteetön käymälä sijaitsee Luutalammin pysäköintialueella esteettömien autopaikkojen vieressä.

Lähde: Metsähallitus

Keskustelu

  1. Amir Näveri

    Erikoista että nuotiopaikasta tehdään siitä huolimatta kovin suuri joka innostaa useita lataamaan kaukalon täyteen puita. Lisäksi kun se ei illalla valaise niin paljoa niin puun määrällä koetetaan saada syksyn pimeyteen valoa jolloin ko. nuotion hyöty kääntyy haitaksi.

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.