Sallan kehittäminen kansallispuistostatuksen mukaiselle tasolle pääsee vauhtiin

Laki Sallan kansallispuistosta on astumassa voimaan 1.1.2022. Sallaan odotetaan kansallispuistostatuksen, parantuneiden retkeilymahdollisuuksien ja retkeilyinnostuksen myötä kasvavia kävijämääriä, johon nyt kunnolla vauhtiin pääsevällä palvelurakenteiden kunnostamisella varaudutaan.

–  Kansallispuiston taukopaikat ja reitit kaipaavat kunnostamista. Reittien kunnostustyöt alkavat lähireiteistä. Retkeilyrakenteista halutaan muotoilultaan moderneja, mikä luo hienon kontrastin satoja vuosia vanhoihin metsiin. Jatkosuunnitelmiin kuuluu myös uuden autiotuvan rakentaminen, sanoo tiedotteessa puistonjohtaja Hely Juntunen.

Puiston asiakasviestintää lisätään Sallan Wilderness Parkiin perustettavan uuden asiakaspalvelupisteen ja uudistetun luontonäyttelyn sekä verkkosivujen avulla.

Sallan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelman laatiminen on käynnistynyt. Hoito- ja käyttösuunnitelma määrittelee tarkemmin muun muassa sen, minkälaisia aktiviteetteja puistossa saa harrastaa.

Mitä Sallalla on tarjottavana?

Itä-Lapissa sijaitsevan Sallan kansallispuiston luontoa leimaavat erityisesti vanhat, erämaiset ikimetsät, jotka tarjoavat hyvät elinolot Sallan kansallispuiston tunnuslajille metsolle.

Kansallispuistossa on useita reittejä ja luonnonnähtävyyksiä. Metsähallituksen mukaan esimerkiksi Kolmiloukkosen lampi on helppo ja vaikuttava lähikohde. Puustoiset suot reunustavat harjujen mosaiikkia, johon pääsee tutustumaan helposti Kauniinhaudanharjulla eli Kaunisharjulla.

Iso Pyhätunturin päältä avautuvat puolestaan maisemat laajalti ympäröivään tunturimaisemaan, kohti Venäjää ja vanhoja Sallatuntureita. Hieman syvempää puistoalueen vanhoista metsistä löytyy Pahaojankuru. Talvella Suomen 41. kansallispuistossa voi päästä kokemaan hienot tykkymetsät.

Viralliset avajaiset kesäkuussa

Avajaisia on tarkoitus juhlia ennen juhannusta. Avajaiset sijoittuvat Sallan Wilderness Parkiin (Poropuisto), ja ne ovat kaikille avoin juhla, joka tarjoaa tekemistä kaikenikäisille.

Avajaisjuhlan lisäksi uutta kansallispuistoa juhlistetaan useammissa pienemmissä tapahtumissa pitkin kesää ja syksyä 2022.

Kuvat: Metsähallitus/Harri Tarvainen