Tutkimus: Merenkurkun saariston maailmanperintöalue on matkailijoiden mieleen

Vaasan lähellä sijaitseva, jatkuvasti kohoava ja kivikkoinen Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa Unescon maailmanperintöluettelossa oleva luonnonperintökohde.

Metsähallituksen Luontopalvelut teki Merenkurkun saariston kävijätutkimuksen touko-syyskuussa vuonna 2023. Muun muassa retkeilijöiden suhtautumisesta alueen nähtävyyksiin ja palveluihin kertovat tulokset julkaistiin tänä kesänä.

Kävijätutkimukseen osallistuneet kertoivat maailmanperintöalueella käynnin tärkeimmiksi syiksi maisemat, luonnon kokemisen, rentoutumisen ja yhdessäolon oman seurueen kanssa.

Merenkurkun saariston luontoon ja palveluihin oltiin keskimäärin hyvin tyytyväisiä. Tyytyväisimpiä oltiin yleiseen siisteyteen ja maisemien vaihtelevuuteen. Myös yleinen turvallisuus, infotaulut, viitoitukset sekä pysäköintipaikat saivat kiitosta.

Tutkimuksen vapaamuotoisissa palautteissa kehittämisehdotuksina toivottiin muun muassa retkiä majakoille ja lisää sähköpaikkoja matkailuautoille. Merenkurkun maailmanperintöalueen kävijöistä seitsemän prosenttia saapui kohteeseen matkailuauton tai -vaunun kanssa.

– Kävijätutkimuksen tekoaikaan Björkö–Panike-vaellusreitin parannukset olivat hieman kesken. Nyt vaellusreitin parannukset ovat valmiit ja retkeilijöitä palvelee lossi viikonloppuisin syyskuun loppuun, mikä tuo retkeilijöille entistä monipuolisemmat mahdollisuudet tutustua maankohoamisen muodostamiin maisemiin Merenkurkussa, sanoo tiedotteessa maailmanperintökoordinaattori Malin Henriksson.

Hyviä vaikutuksia aluetalouteen ja hyvinvointiin

Viimeksi Merenkurkun saaristossa on tehty kävijätutkimus vuonna 2017, jolloin vierailujen määrä oli 75 600. Vuonna 2023 Merenkurkun saaristo veti selvästi enemmän eli noin 91 000 vierailua, mikä näkyy nyt myös aiempaa suurempina aluetaloudellisina ja työllistävinä vaikutuksina.

Vuoden 2023 kävijätutkimuksen mukaan kävijöiden vuotuisen rahankäytön kokonaistulovaikutus alueelle oli 6,95 miljoonaa euroa ja työllisyysvaikutus noin 60 henkilötyövuotta – kumpikin lähes kaksinkertaisia vuoden 2017 kävijätutkimuksen tuloksiin verrattuna.

Tutkimukseen vastanneet kokivat vierailunsa vaikuttaneen psyykkiseen, sosiaaliseen ja fyysiseen hyvinvoinnin lisääntymiseen merkittävästi. Psyykkisen hyvinvoinnin lisääntymiselle annettiin lukema 4,43, fyysisen hyvinvoinnin lisääntymiselle 4,19 ja sosiaalisen hyvinvoinnin lisääntymiselle 4,15, kun asteikossa ykkönen oli huonoin ja viitonen paras tulos.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *