65 vuotta tuotannossa ollut Eriban kulttivaunu Touring uudistui

Nostettavalla katolla varustetun Eriba Touringin historian kerrotaan alkaneen jo vuonna 1957, kun Erwin Hymer ja Erich Bachem valmistivat ensimmäisen vaununsa. Saksalaisherrat saivat ensimmäiselle vaunulleen hyvän vastaanoton, joten vaunujen sarjatuotanto alkoi jo seuraavana vuonna. Nyt Eriba esittelee syksyn messuilla uuden sukupolven Touring-vaunumalliston.

Erwin Hymer -konserniin kuuluvan Eriban mukaan Touring on asettanut uudet standardit suunnittelulle, aerodynamiikalle ja ajomukavuudelle aina alkuperäisen Troll-vaunun rakentamisesta lähtien. Edelleenkin tuotannossa oleva kulttivaunu on Eriban ainoa malli, joka on ollut jatkuvasti tuotannossa 65 vuotta, ja erottuvuus tekee siitä yhtiön menestyneimmän mallisarjan.

Kahdella uudella varustelinjalla ja nerokkaiksi mainituilla ominaisuuksilla Eriba on antanut kulttivaunulleen iskulauseen ”Kaikkea muuta paitsi tavallista” mukaisen ilmeen.

– Uuden Eriba Touringin myötä tuomme markkinoille tuotteen, joka heijastaa ajan henkeä – ei vain nyt vaan myös tulevina vuosina. Uusi sukupolvi edustaa todellista kehitystä Touring-vaunun 65-vuotisen historian aikana. Siinä on roimasti eleganssia ja hienostuneisuutta – sekä sisällä että ulkona, sanoo Eriban merkkivastaava Matthias Binder yrityksen tiedotteessa.

Erottuva ulkonäkö

Aerodynaamisen etuosan ja korin ainutlaatuisen muodon ansiosta mallisto on pysynyt aina uskollisena alkuperäiselle muotoilulleen. Ja uusi sukupolvi jatkaa tätä perinnettä.

Korirakenteessa käytetään lentokonesuunnittelusta inspiraationsa saanutta virtaviivaista teräsputkirakennetta, joka takaa paremman ajoturvallisuuden ja pienemmän polttoaineenkulutuksen. Touringin kompaktit mitat, alhainen 226 sentin kokonaiskorkeus ja alhainen omamassa tekevät vaunusta sopivan myös pienempien vetoautojen koukkuihin.

Uudistetut korielementit, kuten pyöränkaari, takavalot ja rekisterikilven pidikkeet, korostavat vaunun retroilmettä, ja ne saa lisävarusteena myös kromivärisenä. Alumiinipäällysteinen, pidennetty vetoaisa lisää ajovakautta ja mukavuutta ja helpottaa samalla pyörätelineen asentamista ja käyttöä.

Ulkopuolelta katsottuna takaosa on uuden pohjaosan ansiosta vähemmän kulmikas. Tämä luo myös ylimääräistä säilytystilaa sisälle, josta pääsee helposti käsiksi tavaratilaan uusien sänkytukien ansiosta.

Vuosikymmeniä käytössä ollut ponnahduskatto kangasaukotuksella pitää sisäilman mukavana ja varmistaa runsaan 195 sentin korkeuden vaunun sisällä. Tarjolla on kolme eri ulkoväriä – Carrara White, Crystal Silver ja White Silver – ja seitsemän eri ulkoasua.

Legend- ja Urban-varustelinjat

Touringin uudistunutta sisäilmettä hallitsee kaksi erilaista modernia huonekalujen viimeistelyä: klassisempi Legend-varustelinja tummemmilla sävyillä ja ylellisempi Urban kirkkain sävyin.

Vuosikymmeniä käytössä olleen nostokaton alla on seisomakorkeutta 195 senttiä.

Legendissä on Biarritz-kalusteviimeistely, jossa on hieno puuviimeistely. Pronssiset ja kullanväriset metalliefektit, tummanruskeat ja hieman kaarevat metallikahvat pronssisella reunalla sekä hienovarainen pintakäsittely – marmorin ja kiven kaltaisten materiaalien inspiraationa – korostavat entisestään vaunun ensiluokkaista ilmettä. Muita sisustuksen yksityiskohtia ovat esimerkiksi kierrätysvillasta valmistettu huopatasku sekä kohokuvioitu, vegaaninen nahkainen naulakko.

Urban-varustelinjalle on tunnusomaista ylellisyys sekä materiaalien, kuten huovan ja metallin, käyttö yhdistettynä rohkeisiin, toisiaan täydentäviin Nugget Gold-, Tango Red- ja Harbour Blue -väreihin. Tindari-kalustuksen viimeistely koostuu modernista hienosyisestä puusta. Naarmuuntumaton pintapinnoite, jossa on silmiinpistävä, musta marmorivaikutelma, erottuu sivuseinien kirkkaasta viimeistelystä, kaappien ovien valkoisesta, matta/valkoisvasta viimeistelystä sekä hopeisista ovenkahvoista. Tarjolla on myös runsaasti räätälöintivaihtoehtoja ja esimerkiksi laaja valikoima erilaisia kankaita.

Tilava kompakteista mitoistaan huolimatta

Uusi valaistuskonsepti antaa kotoisan tunnelman. Se sisältää epäsuoran ympäristövalaistuksen yläkaappien kulmissa sekä monitoimisen, ladattavan akkuvalon, jota voidaan käyttää joko lukuvalona, taskulamppuna tai yleisvalona. Lisävalot yläkaappien yläpuolelle sekä kaksi ylimääräistä monitoimivaloa ovat saatavilla lisävarusteena. Uusien vaihtokytkimien ansiosta valot voidaan nyt sytyttää ja sammuttaa sekä sisäänkäynnistä että makuutilasta.

Nostokaton kanssa liikkuva vessan peili on varustettu suurentavalla pikkupeilillä.

Riippumatta siitä, minkä varustelinjan valitsee, uudessa Touring-sukupolvessa on aiempaa suurempi 81 litran absorptiojääkaappi, jossa on 15 prosenttia enemmän kapasiteettia. Pienistä mitoistaan huolimatta keittiössä on runsaasti säilytystilaa ja suuri työtaso. Tätä tilaa voidaan laajentaa entisestään kaksiliekkisen kaasukeittotason lasikannen ja valinnaisen pesualtaan kannen ansiosta.

Ensimmäistä kertaa keittiöstä löytyy kestävä monikäyttöinen astia, jota voidaan käyttää kasveille, ruoanlaittovälineille tai muuhun säilytykseen. Se on tehty 94-prosenttisesti kasvi- ja luomumateriaalista.

Kylpyhuone on myös uskomattoman tilava: siellä on hylly kiristysnauhoineen, pesuallas ja pyyhepidike. Korkeussäädettävä peili liikkuu ylös ja alas nostokaton kanssa, myös suurentava peili on uusi. Lisävarusteena saa suihkupään ja suihkuverhon sisältävä suihkuvarustus, jota voidaan käyttää myös ulkosuihkuna.

Pohjaratkaisusta riippuen takana on poikittais- tai pitkittäisvuode tai edessä jopa kerrossänky. Vaihtoehtoisesti istuinalue voidaan muuntaa lisävuoteeksi. Suuren vaatetangolla varustetun vaatekaapin lisäksi vuoteiden alta löytyy lisää säilytystilaa.

Touringiin saa myös uuden multimediapaketin, jossa on laaja valikoima DAB+-kanavia ja korkealaatuinen ääni, mukaan lukien bluetooth-yhteys.

Ensimmäiset uuden sukupolven Touringit esitellään syyskuussa Lahden Caravan-messuilla.

Lue Eriba Touringin pikatyypit klikkaamalla tästä.

Lähdemateriaali ja kuvat Eriba