Beer RoadXplorer – keittiökalusteiden valmistajan näkemys järeästä matkailuautosta

Baijerilainen Beer GmbH ei nimestään huolimatta toimi panimoalalla, vaan valmistaa nykyään käsityönä pääasiassa keittiökalusteita. Menneisyydessään yritys on tosin tehnyt kalusteita myös veneisiin ja matkailuajoneuvoihin.

Kun Beerin toimitusjohtaja ja puuseppämestari Christian Beer ei löytänyt markkinoilta haluamaansa matkailuautoa, sellainen piti sitten tehdä itse.

Autolla kelpaa lähteä vaikkapa maailmanympärysmatkalle. 16-tonninen Beer RoadXplorer on nelivetoinen off-road-matkailuauto, joka on rakennettu etenkin rakennustyömaille suunnatun Mercedes-Benz Arocs -kuorma-auton alustalle. Dieselmoottori on valinnaisesti joko 10,7-litrainen tai sitten 7,7-litrainen.

Beerin rakentama asuinosa, ”Cube” eli kuutio, on tehty pääosin puusta, jonka käsittelystä löytyi runsaasti osaamista omasta takaa. Puu ei ole kevein materiaali, mutta Beer kompensoi sen tuomaa lisäpainoa mittatilaustyönä tehdyillä keveillä kalusteilla.

Beer valitsi puun myös siksi, että se on ainakin jossakin määrin hengittävä materiaali, ja auttaa myös helteillä pitämään asuintilat hieman viileämpänä. Ulkokerroksessa on käytetty suolakäsiteltyä lehtikuusta. Jo viikingit osasivat aikoinaan hyödyntää suolakäsittelyä aluksissaan. Lehtikuusi on viimeistelty metallipinnoitteella. Sisäpinnalla on käytetty kuusta, ja rakenteen sisällä alumiinia ja polyuretaania.

RoadXplorerin asuinosan koko on noin 12,7 neliömetriä: pituus on 5,2, leveys 2,45 ja korkeus 2,2 metriä. Tähän tilaan saa enimmillään vuoteet kuudelle reissaajalle. Takasänky on kooltaan 2 x 1,55 metriä. Ruokailutilaan helposti muunnettavalla vuoteella on kokoa 2 x 1,1 metriä. Lisäksi tilapäisemmäksi tarkoitetulla ratkaisulla saadaan makuupaikat vielä kahdelle reissaajalle.

Yhtenä keskeisenä materiaalina sisällä käytetään himacs-kivikomposiittia, jota voidaan työstää hieman samaan tapaan kuin puuta. Kivenkovaa mutta helppohoitoista himacsia on käytetty monipuolisesti, muun muassa koko asuinosan lattiassa. Kuvioituna himacs ei ole liukas edes kylpyhuoneessa.

Auton varusteluun kuuluu muun muassa katon täydeltä aurinkopaneeleita, kaksi 250 litran tuorevesisäiliötä takatallissa, 140 litran harmaavesisäiliö, Webaston diesellämmitys, Starlink-satelliittinettiyhteydet, induktioliesi, uuni, astianpesukone ja vedensuodatusjärjestelmä.

Christian Beer perheineen on ennättänyt jo seikkailla RoadXplorerilla Balkanilla. Seuraavaksi suunnaksi otetaan Etelä-Amerikka.

Kuvat: Beer

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *