Caravan-lehden koeajossa Ford Transit -alustainen Dethleffs Just Go

Fiatin tuotanto- ja toimitusongelmat ovat saaneet matkailuautovalmistajat lisäämään yhteistyötä Fordin ja Volkswagenin kanssa. Esimerkiksi monet Erwin Hymer Groupin merkit esittelevät tulevalle mallivuodelle Transit-malleja. Yksi tällainen on Caravan-lehden numeron 5/2022 koeajoauto Dethleffs Just Go.

Euroopan suurin matkailuajoneuvovalmistaja Erwin Hymer Group EHG ilmoitti alkuvuodesta, että se rakentaa jatkossa matkailu- ja retkeilyautoja myös Fordin Transit- ja Transit Custom -malleista.

Fiat Ducato on ja tulee ”aina” olemaan yleisin Euroopassa valmistettujen matkailuautojen alusta ja peltikoristen retkeilyautojen kori, sillä niin pitkään italialaisvalmistajan malli on ollut lähes yksinvaltiaan asemassa matkailuajoneuvovalmistajien alihankkijana.

Viime vuosina Ducaton rinnalle on tullut hinnaston alapäähän Citroën Jumper- ja Peugeot Boxer -malleja – Jumper ja Boxer ovat Ducaton sisarmalleja – mutta Fiatista poiketen näihin nykyisiin samaan konserniin kuuluvia pakettiauto ja niiden alustoja ei saa automaattivaihteisina. Kalliimman hintaluokan matkailu- ja retkeilyautoissa Mercedes-Benz on lisännyt suosiotaan Sprinterin tuoreimman mallipäivityksen jälkeen.

Ford pois pimennosta

Ford on ollut jostakin syystä matkailuautokäytössä vähäisessä roolissa ainakin Keski-Euroopassa, mutta nyt tilanne tulee muuttumaan, kun Euroopan johtava kevyiden hyötyajoneuvojen valmistaja on solminut yhteistyösopimuksen THOR Industries -konsernin 100-prosenttisen tytäryhtiön Erwin Hymer Groupin kanssa.

THOR Industries on yksi maailman johtavista vapaa-ajan ajoneuvojen valmistajista, jolla on maailmanlaajuisesti yli 31 000 työntekijää. EHG-konsernissa on 15 matkailuajoneuvomerkkiä, joista suomalaisittain merkittävimmät ovat Hymer, Bürstner, Carado, Dethleffs, LMC ja Sunlight.

EHG:n merkit eivät ole käyttäneet Fordia matkailu- tai retkeilyautoissaan ainakaan yli kymmeneen vuoteen. Fiatin ongelmien lisäksi EHG haluaa varmistaa Ford-yhteistyöllä matkailuautoaihioiden saatavuuden, ja taustalla ovat myös Euroopan ulkopuoliset matkailuajoneuvomarkkinat, valmistaahan Ford Transiteja myös Pohjois-Amerikassa ja Kiinassa.

EHG:lle tulevat Fordit valmistetaan yhtiön Kocaelin tehtaalla Turkissa, ja ne toimitetaan vuosina 2022–24. EHG on jo valmistanut Ford-matkailu- ja -retkeilyautoja, ja ensimmäiset tällaiset autot ovat jo Suomessa.

Näihin autoihin lukeutuu Caravan-lehden koeajama puoli-integroitu Dethleffs Just Go T 7055 EB, missä on takana pitkittäiset erillisvuoteet ja sähkötoiminen nostovuode sohvaryhmän kohdalla.

Vuonna 2019 myyntiin tulleeseen uudistuneeseen Ford Transitiin saa automaattivaihteiston, ja tarjolla on kaikki kolme vetotapavaihtoehtoa, eli etu-, taka- ja neliveto.

Keskustelu

  1. daniel ollonqvist

    Piika ei ole ihminen eikä voorti auto.

    Kommentoitu 0 kertaa

  2. Tapio Kortesluoma

    … eikä Jaloviina konjakkia…

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.