Italialainen Laika tulee takaisin Suomen markkinoille

Best-Caravan on lisännyt edustustensa joukkoon italialaisen Laikan. Best-Caravan on saanut Suomeen vasta muutaman puoli-integroidun Ecovip L -mallin, ja vahvemmin Erwin Hymer -konserniin kuuluvan merkin myynti alkaa vasta mallivuoden 2023 myötä.

Erwin Hymer Groupin premium-merkkeihin lukeutuva Laika on jäänyt Suomessa melko pienelle näkyvyydelle, ja sen tuontijaksot melko lyhyiksi. Edellisen kerran Laikan matkailuautoilla oli Suomi-hinnasto mallivuodelle 2013.

Nimi avaruuskoiran mukaan

Laikan nimi tuli edellisen kerran esiin aiemmin tänä vuonna, kun Suomessa alkoi italialaisen Etruscon myynti. Laika liittyy Etruscoon sillä tavalla, että Etrusco perustettiin vuonna 2016 Laikan kakkosmerkiksi. Vaikka Etruscot valmistetaan Italian Toscanassa samoissa maisemissa Laikan kanssa, niin Etruscolla on erittäin suuri sukulaissuhde Caradon ja Sunligtin kanssa, jotka ovat puolestaan Hymerin ja Dethleffsin kakkosmerkkejä.

Laika tuo monelle mieleen 1950-luvun lopulla avaruuteen matkanneen moskovalaisen koiran, ja avaruuskoira onkin antanut nimen italialaisyritykselle.

Vuonna 1964 asuntovaunujen valmistuksen aloittaneen Giovambattista Moscardinin yrityksen logossa oleva vinttikoirakin viittaa Laika-koiraan. Moscardini kutsui ensimmäistä, innovatiivista ja futuristista tyyliä edustanutta matkailuvaunuaan Laika 500:ksi. Vaunun erikoisuutena oli se, että sen yläosa voitiin laskea ajon ajaksi teleskooppimekanismin avulla, jolloin saavutettiin parempi aerodynamiikka ja parempi vedettävyys.

Kolme mallisarjaa

Laikalle valmistui ensimmäinen tehdas vuonna 1974, ja muutama vuosi myöhemmin valmistui ensimmäinen Laika-matkailuauto, Motorpolo-sarja. Pitkäikäisin Laika-sarja, Ecovip, luotiin vuonna 1992. Kreos-sarja lanseerattiin vuonna 1999, ja vuotta myöhemmin Laika siirtyi saksalaisen Erwin Hymer Groupin haltuun. Vähän myöhemmin Laika muutti uuteen tehtaaseen. Kosmo-sarjan Laika lanseerasi vuonna 2018.

Nykyään Laika valmistaa vain matkailuautoja, ja sen mallisto kattaa kaikki matkailuautotyypit retkeilyautoista täysintegroituihin.

Kosmo, Ecovip ja Kreos ovat tietyllä tavalla Laikan varustetasoja – Kosmo on lähtötaso ja Kreos premiumtaso. Kosmon saa kaikissa korityypeissä, Ecovipin puoli- ja täysintegroituna sekä retkeilyautona. Ainoa Kreos-malli on 7,89-metrinen puoli-integroitu L 5009.

Laika Ecovip L 4009 0n 7,4-metrinen puoli-integroitu, joka tarjoaa vakiona kolme matkustajapaikkaa ja neljä vuodepaikkaa. Tämän mallin hinta on lisävarusteineen reilut 100 000 euroa. Autossa on lisävarusteina muun muassa 160-hevosvoimainen moottori ja automaattivaihteisto.