Jenkkien into reissata matkailuajoneuvoilla käy erittäin kovilla kierroksilla – ja ensi vuonna vauhti vain kiihtyy

Matkailuajoneuvoteollisuutta Yhdysvalloissa edustava RV Industry Association (RVIA) on tutkinut yhdysvaltalaisten aikomuksia matkailla ensi vuonna matkailuautolla tai -vaunulla. Tulokset ennakoivat, että ensi vuodesta olisi tulossa jälleen ennätyksellisen vilkas.

Tutkimuksen tulosten perusteella jopa 72 miljoonaa yhdysvaltalaista aikoo jossain vaiheessa ensi vuoden aikana reissata joko omalla, vuokratulla tai lainatulla matkailuajoneuvolla. Kun vastaava tutkimus tehtiin vain vuotta aikaisemmin, lukema oli yli 10 miljoonaa pienempi.

Ensi vuonna(kin) suosiota ennakoidaan kasvattavan etenkin erilaiset luontomatkailuun ja -harrastuksiin linkittyvät reissut sekä yhdessä lapsien kanssa matkailu.

Kiinnostuksesta matkailuajoneuvoihin kertoo myös se, että RVIA arvioi Yhdysvalloissa ensi vuonna myytävän peräti 600 000 uutta matkailuajoneuvoa. Jos se toteutuu, kasvutahti jatkuu rajuna. Esimerkiksi vuonna 2020 Yhdysvalloissa myytiin ”vain” 430 412 uutta matkailuautoa tai -vaunua. Lukuja voi verrata myös siihen, että vuonna 2020 koko Euroopassa yhteensä ensirekisteröitiin vajaat 235 000 matkailuajoneuvoa.

Ennätyksellisesti 11,2 miljoonassa jenkkikotitaloudessa on nykyään reissaamiseen tarkoitettu matkailuauto tai -vaunu. Viimeisen 20 vuoden aikana matkailuajoneuvon omistajien määrä on noussut 62 prosentilla, ja vuodesta 1980 peräti 124 prosentilla.

Matkailuajoneuvot jakautuvat USA:ssa lähes tasaisesti yli ja alle 55-vuotiaille. Kasvussa on etenkin 18–34-vuotiaiden määrä – näiden nuorten karavaanareiden osuus jenkkimarkkinasta on nyt 22 prosenttia.