Karavaanareiden kevään merkki saksalaisittain – poliisi punnitsee matkailuajoneuvoja

Saksassa poliisit ovat viime vuosina innostuneet järjestämään tiheään tilaisuuksia, joissa poliisi punnitsee ilmaiseksi matkailuautoja ja -vaunuja.

Poliisin ja karavaanareiden tavoite on tempauksissa yhteinen: parannetaan liikenneturvallisuutta. Jos matkailuajoneuvossa on ylipainoa, sen ajoturvallisuus heikkenee.

Poliisi sakottaa herkästi ylipainosta, mutta kaikki eivät ole perillä tyypillisessä reissukuormassa olevan matkailuautonsa tai -vaununsa painosta. Ylipainon raja ylittyy yllättävän nopeasti henkilökohtaisista matkatavaroista, täytetyistä vesisäiliöistä ja kaikesta muusta mukaan otetusta.

Saksassa poliisi järjestää vapaaehtoisia punnituksia etenkin maaliskuun lopulla ja huhtikuun alussa, jolloin moni saksalainen on aloittelemassa uutta sesonkia matkailuajoneuvollaan.

Jos paikallisella poliisiasemalla on riittävän kokoinen parkkipaikka, punnituksia järjestetään niillä, ja punnituspisteitä on myös moottoritieasemilla.

Kynnys tulla ottamaan selvää ajoneuvon painosta on haluttu pitää matalana. Punnituksiin ei yleensä tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Ja mikä tärkeää – jos vaaka näyttää matkailuajoneuvon ylipainoa, siitä ei sakoteta. Painoon liittyvien asioiden lisäksi tilaisuuksissa on tarjolla muutakin poliisin neuvontaa.

Keskustelu

 1. Matti Meikäläinen

  Tämä toiminta on yleistä keväisin länsi-euroopassa, tosin mukana on miltei aina paikalliset karavaanari yhdistykset jotka yleensä ovat se järjestävä taho.
  Ja monella karavaanari järjestöllä on myös omia vaakoja joissa voi matkailuvälineensä punnita. Linkin mukainen laite eli ei kalliskaan.
  https://www.reimo.com/nl/kampeerartikelen/caravan-accessoires/kogeldrukmeter-caravanweger/18290/caravanweegschaal-tot-1.500-kg?number=912282

  Miksi ei suomessa ole ?

  Kommentoitu 0 kertaa

 2. Karavaanari

  Siis: Tuo esimerkki vaaka on liian epätarkka. 1000kg painoa yhdellä renkaalla, niin oikea paino on +/- 30kg. Karavaanarille 30kg on jo paljon.

  Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.