Knaus ja Volkswagen aloittavat yhteistyön

Volkswagen Hyötyautot ilmoitti keväällä yhteistyöstä Hobbyn kanssa, ja jatkossa autojätin Crafter- ja Transporter-malleja tullaan näkemään myös Knausin ja Weinsbergin brändeillä.

Volkswagen aloitti muutama vuosi sitten omien Crafter-koristen retkeilyautojen valmistuksen Puolassa olevalla Crafter-tehtaalla, ja näiden Grand California -retkeilyautojen myötä autojätti tuli myös Suomen matkailuautomarkkinoille.

Sekä Hobby että Knaus Tabbert kasvattavat Volkswagen-yhteistyöllä toimitusvarmuutta, sillä Fiatilla on ollut suuria vaikeuksia toimittaa matkailuajoneuvovalmistajille riittävästi Ducatoja matkailuautojen alustoiksi ja retkeilyautojen koreiksi, ja matkailuajoneuvojen toimitusajat ovat venyneet parin viime vuoden aikana merkittävästi.

Volkswagen Transporteriin perustuvasta uudesta Knaus Tourer CUV:stä on julkaistu vasta havainnekuvia. CUV-mallit voidaan rinnastaa retkeilyautoihin.

Knaus Tabbert on jo esitellyt ensimmäiset Volkswagen-perustaiset mallinsa jälleenmyyjilleen, ja yleisölle uutuudet esitellään elo-syyskuun vaihteessa Düsseldorfin Caravan Salon -messuilla.

Crafter korvannee MAN TGE:n

Transporter-koriset retkeilyautot eivät ole täyttäneet Suomen matkailuautomääräyksiä, mutta uuden Knaus Tourer CUV:n kohdalla tilanne saattaa olla toinen, sillä siinä on koko asunto-osan pituudelta nouseva katto.

Knaus Tourer CUV:ssä on nostokaton ansiosta sisäkorkeutta 190 senttiä.

Retkeilyautojen ja van-mallien kohdalla Crafter on Knausille vanha tuttavuus, vaikka Knaus ei olekaan käyttänyt Crafter-koreja tai -alustoja. Knaus esitteli mallivuodelle 2019 kaksi MAN TGE -alustaista Van Ti Plus -van-mallia. Mallivuoden 2022 Knaus esitteli MAN TGE -alustaisen Van Ti Vansation -mallin. Knaus rakentaa myös MAN-korisia retkeilyautoja.

Vaikka Knaus on ollut ainoa alle 3,5-tonnisia MAN-alustoja ja -koreja käyttänyt valmistaja, niin tekniseltä kantilta katsottuna TGE ei ole vain Knausin yksinoikeus: TGE on brändäystä lukuun ottamatta sama auto kuin samassa tuotantolaitoksessa valmistettava Volkswagen Crafter.

Ilmeistä on, että TGE-mallit korvautuvat Crafter-malleilla, onhan Volkswagenilla huomattavasti korkeampi statusarvo kuin MAN:lla. Jopa Knausin yhteistyötiedotteen liitteenä ollut kuvankäsittelyllä tehty kuva Van Ti Plus -autosta oli VW-logoa lukuun ottamatta sama, kuin mitä Knaus on käyttänyt TGE-malliensa esitteessä.

MAN TGE- alustainen Knaus Van TI Plus 650 MEG Platinum Selection on ollut ilmeisesti markkinoiden edullisin alle 3,5-tonninen nelivetoinen matkailuauto. MAN TGE:n ja Volkswagen Crafterin saa sekä etu- että nelivetoisena.