Modulaarisessa retkeilyauton konseptimallissa jopa kylpyhuoneen voi nostaa pois matkasta

Matkailuajoneuvoteollisuudelle erilaisia materiaaleja toimittava saksalainen Vöhringer-yritys esitteli noin vuosi sitten innokkaasti ConceptVan-nimistä aikaansaannostaan. Siinä yritys näytti keveiden materiaaliensa käyttöä Mercedes-Benz Sprinter -alustaisessa retkeilyautossa.

Tämän vuoden Düsseldorfin Caravan Salon -messuilla Vöhringer näyttää, että se on jatkanut etenemistään joustavuutta tavoittelevissa ratkaisuissaan. Nyt kyse on jo pidemmälle viedystä ConceptCamper 2021 -nimisestä konseptimallista.

Vöhringerin yhtenä tavoitteena on mahdollistaa ConceptCamper 2021:llä se, että samaa autoa voi helposti käyttää eri tarpeisiin: tavallisena pakettiautona tavaroiden kuljettamiseen, lisäpenkkiriveillä varustettuna henkilökuljetuksiin sekä retkeilyautona silloin kun tulee tilaisuus lähteä reissuun.

Ainakin osin samaa tavoitellen on markkinoilla useita enemmän tai vähemmän onnistuneesti tehtyjä kompromisseja. Usein toteutuksissa suurimmaksi haasteeksi on jäänyt juuri auton muuntaminen riittävän viihtyisäksi, toimivaksi ja tyylikkääksi lomailijan retkeilyautoksi.

Jo lähtökohta on haastava. Kuten Sveitsin armeijan linkkuveitsi pystyy näppärästi moneen, sen yksittäiset työkalut eivät kuitenkaan ole yhtä hyviä kuin erilliset, vain tiettyyn tarpeeseen optimoidut työkalut.

Joustavalle, monitoimiselle ja mahdollisesti kustannustehokkaalle ajoneuvoratkaisulle olisi kuitenkin Vöhringerin mukaan tilausta juuri nyt, epävarmana korona-aikana.

Autoon on mahdutettu kunnon sängyt ja suihku

Vöhringerin uudessa konseptissa lähtökohdaksi on otettu 6-metrinen retkeilyauto varsin tyypillisellä pohjaratkaisulla ja toteutettuna Fiat Ducaton alustalle.

Vöhringer on käyttänyt mahdollisimman paljon sen omista keveistä materiaaleista valmistettuja moduuleja, joita voidaan helposti siirrellä – eli ottaa mukaan tai jättää kotiin. Moduulit, esimerkiksi keittiömoduuli kiinnitetään kytke ja käytä -tyylillä lattiassa oleviin kiskoihin.

Takaosaan on saatu mahtumaan kaksi vuodetta. Kumpikin päiväkäytössä seinälle näppärästi taittuva sänky on pituudeltaan 2-metrinen. Yleensä tällaisiin sänkyihin ja ratkaisuun on tarvittu pidempi kuin 6-metrinen auto.

Vöhringer on tehnyt jopa kylpyhuoneesta modulaarisen. Ja Vöhringerin moduulissa on oikea suihku, jonka erottaa wc:stä väliseinä. Koska sekin moduuli pitää olla siirreltävä, paketista on jouduttu tekemään erittäin kompakti eli tässä tapauksessa hyvin ahdas.

Lähde: Vöhringer

Vöhringer-retkeilyauto esillä Carava Salon -messuilla Saksassa.

Vöhringer-retkeilyauto.Vöhringer-retkeilyauto.