Rakennusmateriaalit, rahdit ja uusi Fiat Ducato nostavat matkailuajoneuvojen hintoja

Puutavaran ja muiden matkailuajoneuvojen koreissa käytettävien materiaalien hintojen kova nousu ja Kiinan-rahtien kallistuminen moninkertaisesti nostavat matkailuajoneuvojen hintoja. Matkailuautojen kohdalla hintoja nostaa erittäin merkittävästi myös uusi Fiat Ducato.

Matkailuajoneuvokauppa käy todella hyvin – ja kävisi ehkä vieläkin paremmin, jos matkailuajoneuvovalmistajien valmistuskapasiteetit sen sallisivat. Pitkään jatkuneen koronavirusepidemian ja Fiat Ducaton saatavuusongelmien vuoksi moni valmistaja on myynyt kauppiaille jo tässä vaiheessa merkittävän osan myös ensi vuoden tuotannostaan.

Matkailuautoissa mallivuoden 2022 suurimmat uudistukset liittyvät siihen, että Fiat Ducato kokee vihdoinkin kaivatun uudistumisen. Caravan-lehden ensimaistiaisissa olleen Ducaton vaikutus matkailuautojen hintojen nousuun on merkittävä, ja nousu johtunee pääosin Fiat Professionalista eikä matkailuajoneuvovalmistajista.

Puutavaran hintojen kova nousu rasittaa nyt myös talonrakentajia

Uudessa Ducatossa on vakiona esimerkiksi manuaalinen ilmastointi, apukuskin turvatyyny ja vakionopeudensäädin, jotka ovat tähän saakka kuuluneet noin tuhannen euron hintaisiin lisävarustepaketteihin, joita ilman autoja ei ole yleensä tuotu Suomeen. Näiden varusteiden lisääminen vakiovarusteluun ei kuitenkaan selitä Ducato-alustaisten ja -koristen mallien hintojen nousemista jopa kahdeksan prosenttia – siis tuhansia euroja.

Ducaton uudistumisen vaikutus hintojen nousuun näkyy siinä, että Mercedes-Benz Sprinter -mallien kohdalla hintojen nousun arvellaan olevan enimmillään reilut kolme prosenttia.

Merkittävä matkailuajoneuvojen – siis myös matkailuvaunujen – hintoja nostava tekijä on lähes kaikkien asunto-osan rakentamisessa käytettävien materiaalien kallistuminen. Esimerkiksi puutavaran hintojen kova nousu rasittaa tällä hetkellä myös suomalaisia asunto- ja mökkirakentajia.

Matkailuajoneuvojen rahdit tehtailta Suomeen ovat pysyneet vielä toistaiseksi entisissä hinnoissa, mutta ajoneuvotehtaiden Kiinasta tilaamien osien ja komponenttien rahtihinnat ovat lyhyessä ajassa moninkertaistuneet. Tämä johtunee sekä kuljetusten kysynnän kasvusta että merikonttipulasta.

Mercedes-Benzin Sprinter-koristen ja -alustaisten retkeily- ja matkailuautojen kohdalla hintojen nousu johtunee pääosin asunto-osan rakentamisessa käytettävien materiaalien ja komponenttien kallistumisesta.