Skodan tutkimus: neljä viidestä brittikuskista arkailee perävaunun vetämistä

Isossa-Britanniassa tuli joulukuussa 2021 voimaan lakimuutos, jonka myötä maassa ei miljoonien kuljettajien enää ole tarvinnut erikseen hankkia lisäkoulutuksen kautta saatavaa lupaa perävaunujen, kuten vene- ja autotrailereiden tai matkailuvaunujen vetämiseen, kunhan kokonaispaino ei ylitä 3500 kiloa. Erillislupaa oli vaadittu vuodesta 1997 alkaen.

Vain 14 prosenttia Skodan Isossa-Britanniassa teettämään tutkimukseen vastanneista tiesi, että lainsäädäntö oli asiassa muuttunut.

Tutkimuksen teettänyt Skoda on viime vuosina pärjännyt hyvin Isossa-Britanniassa järjestetyissä matkailuvaunun vetoautojen testeissä ja Vuoden vetoauto -valinnoissa. Kuva: The Caravan and Motorhome Club

Viime kuussa julkistetun tutkimuksen perusteella 83 prosenttia kuljettajista, joilla ei ollut aiempaa kokemusta perävaunun vetämisestä, eivät luottaneet osaamiseensa lähteä vetämään perävaunua ensimmäistä kertaa. Tässä ryhmässä 65 prosentille suurin huolenaihe oli peruuttaminen pysäköintipaikkaan.

Niistäkin 39 prosentista tutkimukseen vastanneista kuljettajista, joilla oli jotain kokemusta jonkinlaisen perävaunun vetämisestä (heistä yli puolet oli vetänyt matkailuvaunua), 55 prosenttia sanoi, että suurimpana ongelmana heille on peruutuspysäköinti. Puolet mainitsi peruuttamisen ylipäätään olevan heille hankala asia. Osa näistä kuljettajista sanoi joskus osuneensa perävaunua vetäessään muun muassa portinpylvääseen, rakennuksen kulmaan tai lyhtypylvääseen.

Vaikka itse perävaunujen vetäminen lain muutoksen myötä on helpottunut, vaunujen vetämisen suhteen ollaan monessa asiassa yhä tarkkoja. Esimerkiksi kuljettajia voi odottaa jopa 2 500 punnan eli noin 2 830 euron sakko, jos autossa ei käytetä oikeanlaista vetokoukkua. Vaikka Iso-Britannia ei ole enää EU:n jäsen, kaikkien vetokoukkujen on maassa yhä täytettävä EU-määräykset.

Lähde: Skoda