Video: Karavaanarien kirjo monipuolistuu – näin trendit näkyvät myynnissä

Matkailuajoneuvojen kaupassa näkyy suuntauksia, joiden perusteella karavaanariharrastus on muuttumassa.

Matkailuajoneuvojen myynti on sujunut pitkästä aikaa hyvin muutaman vuoden alavireisyyden jälkeen. Kauppiaat ovat raportoineet alkuvuodesta noin kymmenen prosentin kasvulukemista edellisvuoteen nähden.

– Matkailuautojen rekisteröinnit ovat lisääntyneet joka vuosi, mutta nyt myös vaunujen myynti on alkanut jälleen vetää, kertoo Matkailuajoneuvotuojat ry:n puheenjohtaja Bo Karlsson.

Vaunujen myynnissä näkyy Karlssonin mukaan trendinä se, että sellainen hankitaan usein kausipaikalle. Paljon liikkuvat sen sijaan suosivat matkailuautoja.

Uusista matkailuautoista kaksi kolmasosaa on puoli-integroituja, joten niiden suosio on vankka. Alkovimalleja ja täysintegroituja menee kaupaksi vähemmän, mutta yksi kategoria raivaa itselleen tilaa yhä väkevämmin: retkeilyautot.

– Retkeilyautojen lisääntyminen on tuonut harrastuksen pariin aiempaan nähden erilaisia harrastajia, jotka eivät viihdy niinkään leirintäalueilla. Varsinkin aktiiviset nuoret haluavat liikkua ympäri Suomea kanootit ja polkupyörät mukanaan, Karlsson sanoo.

Käytettyjä ei haeta ulkomailta

Henkilöautoista poiketen käytettyjen matkailuajoneuvojen tuonti ulkomailta on tällä hetkellä melko vähäistä. Suurin syy siihen on kova kysyntä Keski-Euroopassa, mikä ei tee tuonnista suomalaiselle kannattavaa. Myös Suomessa käytettyjen kysyntä on vilkasta.

Tyypillisen uuden matkailuauton hinta on nykyään noin 60 000–70 000 euroa. Matkailuvaunuissa keskimääräinen hintahaarukka on noin 20 000–30 000 euroa.

Karlssonin mukaan itse rakenneltujen matkailuautojen paketti- tai kuorma-autosta on nykyään vähäistä. Syy tähän on varsinkin viranomaismääräysten tiukentuminen.