Hatunnoston arvoinen suoritus – jugoslavialainen omatekoinen matkailuauto kasarimeiningillä

Kroatian kesälomamatkalla vierailimme Dubrovnikissa, kommunistisen Jugoslavian historiasta kertovassa Red History Museum -museossa. Siellä silmiini osui paikalliset versiot ”Tekniikan Maailma” -lehdestä. Ja kun yhden numeron, 6/1984, kannessa oli matkailuauton kuva, heräsi toimittajassa sisäinen James Bond. Tuo artikkeli oli kuvattava talteen lukijoitamme varten.

Paljoa ei tekstistä ymmärrä, mutta auto sentään selviää, eli TAM 2001. Internet puolestaan paljastaa, että TAM tarkoittaa jugoslavialaista Tovarna Avtomilov Maribor -kuorma-autotehdasta, ja mitä ilmeisimmin kyseessä on malli 60.

Mallinumero kertoo moottorin hevosvoimat, ja dieselmoottorin koko on tuolloin 3 330 kuutiota. Kokonaiskantavuus puolestaan on 2 200 kilogrammaa. Nykyisin Maribor kuuluu Sloveniaan, jossa on valmistettu Adria-vaunuja jo vuodesta 1965, sekä nykyisin myös matkailuautoja.

Pohjois-Makedoniassa puolestaan valmistettiin Combi-Camp-tanskalaismerkin kaltaisia telttaperävaunuja. Aivan vierasta karavaanariharrastus ei siis Jugoslaviassakaan ole ollut.

Jo tämän artikkelin kuvituskin paljastaa sen, että aivan pienestä urakasta ei ole ollut kyse. Mutta jos muutakaan ei ole ollut saatavissa, ymmärtää hyvin vaivannäön.

Lopputulos näyttää sisältä 80-lukulaiseksi hyvältä, mutta ulkoa auto vaikuttaa kulkevan melkoisen matalalla. Hatun noston arvoinen suoritus joka tapauksessa!

Kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla.