Allt till försäljning och sen i väg

Ett äkta par från Esbo, Sara (36) och Joni Helminen (32) gjorde det som många endast vågar drömma om.

De sålde hela sin egendom, packade sin nya campingbil och startade mot söder. Med sig tog man så klart sina egna ”barn”, chihuahuaorna Dino (13) och Pulla (11).

Paret skall vara på resa ett helt år. Under tiden har de inga betalningsskyldigheter i hemlandet. Campingbilen var ett naturligt val eftersom de har för avsikt att röra sig mycket och även använda sig av små vägar.

Som ägandeboende var man fundersam på att sälja och lämna allt bakom sig. Sara och Joni visste ändå vad de håller på med. De hade behov av att fara och uppleva livet nu, inte i morgon.

– Vi fick inspirationen av andra som gjort lika. Om man väntar till pensionen kan det vara för sent, eller då vågar man inte fara heller. Den svåraste steget är att ändra tanken till handling, efter det faller bitarna på plats av sig själv, säger de.

Paret konstaterar att som barnlösa skulle de inte få någon paus från arbetslivet, då det också kommer att bli förändringar vid beviljandet av alterneringsledigheterna. Det här motsvarar alltså ett års föräldraledighet. Det hjälper till att lära känna sig själv och även sin make ännu bättre. En soluppgång har vi missat men ingen solnedgång. De syns alltid från vårt fönster, befinner det sig på en sandstrand, i en skogsdunge eller i en bergstrakt.

Text: Pirjo Rättyä, bilder: Joni Helminen
Översättning: Arto Ranta