En rundtur i Sydamerika

Päivi och Pekka Heiskanens jordenruntresa har redan nått Sydamerika. Det mångsidiga Kina lämnade bakom och framför väntar en rundtur i Patagonien.

Det sägs att Uruguay är den mest lugna och ekonomiskt stabila av de Sydamerikanska länderna. Efter en liten tids bekantskap är det lätt att tro. I huvudstaden Montevideo med sina breda avenyer och romantiska små gränder finns samma stämning som var som helst i någon sydeuropeisk stad.

Argentina i sin tur är känd för sina eldiga tangon, enorma köttbiffar och den älskade Evita Peron. Det här kan man inte undvika att märka då man anländer till Buenos Aires.

Från Buenos Aires fortsätter resan längs riksvägen 3 söderut. Rutten går först genom vida jordbruksområden och sedan, som det känns, en oändligt lång grässlätt med buskage, pampas. Ödemarkens sand yr i vinden och får emellanåt bilen att gunga.

Världens sydligaste stad Ushuaia vid Beaglekanalen är mystiskt vacker. Staden omringas av Andernas sydligaste snötoppar. Lokalbefolkningen berättar, att i Ushuaia regnar det vanligtvis under årets alla dagar.

Det finns många slags sevärdheter, och Heiskanens bekantade sig med Beaglekanalen på en kryssning, fotograferade storskarvar och pingviner samt bekantade sig med fängelse- och sjöfartsmuseét.

Gränsområdet mellan Chile och Argentina är eruptivt område, där det finns flera fungerande vulkaner samt rikligt med seismiska aktiviteter. Jordbävningar har här förstört flera städer och uppbyggnaden av dessa har kostat staten Chile miljarder euro. I Termas los Pozones prövade Heiskanens hälsoeffekten i vattnet från de heta mineralrika källorna samt bekantade sig med mapuche-indiankulturen i kultuscentret i Villarrica.

Resans hittills mest fysiskt hårda utmaning mötte Heiskanens vid vandringen till den 2 847 meter höga Villarrica vulkanen. Ansträngningen lönade sig eftersom man från toppen förutom hisnande vyer även kunde beundra den orangeröda bländande lavasjön. Villarrica är en av världens fem vulkaner som har en aktiv lavasjö i sin kärna.

Text: Päivi Heiskanen, bilder: Pekka Heiskanen
Översättning: Arto Ranta