Sammanfattning över Caravan-tidningen 1/2024

Nyheter blandat med tjusiga resedestinationer på mässan i Helsingfors

Helsingfors Caravan 2024 mässa ordnas den 19.-21 januari, tidpunkten sammanfaller med resemässan. Mässcentrum i Helsingfors presenterar fritidsfordon som är lämpliga för upp till ett hundratal olika ändamål. På resemässan får man också fina tips om olika intressanta resmål. Tillbehör och reservdelar är också representerade på mässan.

På mässan hittar man information om olika alternativ för att hyra ett fritidsfordon, och också begagnade fritidsfordon finns till salu. På de olika avdelningarna ger experter råd angående rätt val av fritidsfordon medan man på scenen kan ta del av intressanta resehistorier.

Spanien är i år samarbetsland för Nordeuropas största evenemang inom turistnäring, men på mässan presenteras också i stor skala de inhemska utbudet på intressanta resmål. Man kan besöka båda evenemangen med samma inträdesbiljett. Billigast kommer man undan genom att köpa biljetten i förväg på nätet.

Vårens Caravan Show är inhiberad

Den i april 2024 inplanerade Caravan Showen är inhiberad. Det betyder att den 30 år långa traditionen nu bryts, och SF-Caravan ry:s mässa tar en paus på åtminstone ett år. Enligt Åbo Mässcentrum ab skedde detta på grund av ekonomiska orsaker, då några av de stora aktörerna drog sig ur evenemanget.

Annulleringen av mässan är en stor besvikelse för arrangörerna, som hade sett fram emot de förnyelser som evenemanget skulle ha genomgått i år. Organisationen för mässan tror dock inte att evenemanget faller bort för gott.

Nyheten kom som en överraskning för SF-Caravan rf som år 2022 gjorde ett kontrakt med Åbo Mässcentrum om att ordna evenemanget åren 2023-24, dessutom med en option för året 2025. Enligt Olli Rusi, ordförande för SF-Caravan, reflekterar man nu tillsammans med branschens aktörer över ett framtida samarbete för mässan.

Nordisk Caravan Träff firas i år i Kiuruvesi

En riktigt festvecka står på programmet för caravanare den kommande sommaren i Finland. Mellan den 7.-14 juli ordnas nämligen de Nordiska Caravan Dagarna dvs. Nordisk Camping Träff (NCT) och genast efter det är det dags för SF-Caravan rf:s 60-årsfestveckoslut. Platsen för festevenemangen är Kuorevesi området i Kiuruvesi som finns i Övre Savolax. Också den traditionella evenemanget Iskelmäviikko ordnas genast efter SF-Caravans festvecka.

NCT som nu ordnas redan för 60 gången den 7-11.7., har ett mångsidigt program för hela familjen. Motion, live musik och dans samt traditionellt långbord står på programmet. Liksom nordisk kväll, festliga öppnings- och avslutningsfestligheter. Förutom de inhemska deltagarna väntas gäster från andra nordiska länder så väl som från övriga Europa och hela den övriga världen delta. Evenemangets beskyddare är den internationella organisationen för campingturism FICC.

Programmet för SF-Caravan rf:s 60-årsfestveckoslut som går av stapeln den 11-14.7 är mångsidigt. Programmet är späckat med program, allt från artister, utfärder till närmiljön, närmat och smaker till Match Show och festmiddag hör till programmet. Inte att förglömma lite motion mellan varven.

Deltagaravgiften till de båda evenemangen är 115 euro för dem som anmält sig innan den 30.4. Avgiften innehåller lägerplats, ström samt personavgift. Man kan också boka plats för hela festveckan och då är deltagaravgiften 199 euro. För mera info Nordicrally.fi.

SF-Caravan fick ny verksamhetsledare

Som ny verksamhetsledare för SF-Caravan rf började i början av december 2023 Mikko Kivekäs, som är 48 år gammal och bor i Tusby. Kivekäs har tidigare jobbat bland annat i ledningen inom utbildningsbranschen. Han är utbildad filosofie magister samt ekonomie kandidat.

Kivekäs är en aktiv motionär och har exempelvis redan i 15 år haft båtlivet som hobby. Han har också organiserat olika utfärder och camping relaterade äventyrsresor genom sitt privata företag. Genom det har han bekantat sig med många finländska campingområden.

Kivekäs vill inte bara göra sitt för att fortsätta organisationens goda arbete, utan han vill även tillföra något nytt till föreningens verksamhet.

Också kändisar är ivriga caravanare

Många kändisar i underhållningsbranschen har också fattat tycke för att röra sig med husbil eller med husvagn. I nyaste numret av Caravan-tidningen kan man läsa intervjuer med bland annat den ex-professionella snowboardaren Eero Ettala, sångaren Kyösti Mäkimaa och den forna missen Heidi Willman.

Exempel på andra kändis caravanare är också schlagersångaren Simo Silmu, vissångaren och aktören Kim Floor, från tv:n kända Ellen Jokikunnas, samt Nina och Lorenz Backman. Också från tv kända Saara Aalto och Kristian Heiskari samt ex-NHL målvakten Miikka Kiprusoff är bitna av caravan flugan, liksom fotbollsspelarna Sami Hyypiä och Diogo Tomas och snowboardåkaren Antti Autti. Alla dessa kändisar har varit eller är caravanare.

Till årets 2023 försäljare valde man Caravanlandia

Under Caravan Business Forum i Lahtis i november var det dags för Matkailuajoneuvotuojat rf att dela ut erkännande bland sina medlemmar. Priset för Årets Försäljare för fritidsfordon 2023 gick till Caravanlandia ab, som redan mottagit samma pris år 2019. Endast en gång tidigare har utmärkelsen utsetts till ett och samma företag. Caravanlandia grundades år 2005 och har försäljningskontor i Karleby och i Lempäälä.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *