Sammanfattning över Caravan-tidningen 5/2022

Oförskämt mycket smuts på landsvägarnas rastplatser

Landsvägarnas oförskämt smutsiga rastplatser står den finska skattebetalaren dyrt. På rastplatserna lämnas det sopor och smått avfall, men det största problemet är att också större avfall, så som byggavfall, möbler och hushållsmaskiner lämnas kvar på allmänna platser. De värsta företeelserna behandlas som miljöbrott.

Riktlinjerna för krav på ordning och renlighet på rastplatser ges på landsomfattande nivå av Trafikledsverket, medan det lokala NTM-centralerna begär offerterna på landsvägarnas vårdavtal på regional nivå. De största entreprenörerna är Destia och YIT.

Serien om att resa med husbil blev en stor favorit på tv

Genom sommaren har vi fått följa med serien Tervo & Halme – på jakt efter den sanna finländaren. Serien har haft otroliga tittarsiffror. I serien rör sig författaren Jari Tervo och journalisten, den kreativa ledaren, Jani Halme tillsammans runt i Finland och forskar kring frågan hurudan är en autentiskt, sann finländare. Den tusentals kilometer långa gemensamma resan har fört de två att tillsammans fundera kring ämnen som finländarens förhållande till naturen, bobollen, alkoholen och över vårt förhållande till våra grannländer. Den 10 delar långa resedokumentären går följa, förutom i tv, också på Yle Arenan.

Halme, som representerar de två, berättar för Caravan-tidningen, att enligt programmets arbetsgrupp är husbilen det mest autentiska finländska färdmedlet man kan tänka sig. Campingturismen är en kombination av finländarnas förkärlek för det privata och viljan att ändå ibland söka sig till gemensamma upplevelser, berättar Halme.

Fem trender introducerades på tyska stormässan

Den största mässan för husbilar och campingturism, Caravan Salon, lockade ca 235 000 besökare till Düsseldorf. Olikt de två föregående åren, var detta år alla de mest betydelsefulla, stora aktörerna på plats som utställare. Det åtta dagar långa evenemanget ägde rum mellan slutet av augusti och början av september.

Fem klart stigande trender kring utvecklingen av husbilar gick att urskilja på mässan. Trenden att använda ström som drivkraft i husbilar blir allt vanligare, vagnarnas vikt blir allt lättare, campingbilen dvs. plåtisen blir allt mer komfortabel, och husbilar byggs nu på allt flere leverantörers underlag. Fiat Ducato är alltså inte längre en klar etta. Läs mera om de mest intressanta nya modellerna för år 2023 i det nya numret av tidningen.

Camping Guidens sidor förnyas

Den av caravanare populära Caravan Camping Guidens webbsida är förnyad och innehåller nu nya funktioner. Bland annat är nu platsreservation möjlig för alla campingområden och ställplatser som har anslutit sig till tjänsten.

Möjlighet till bokning genom tjänsten är från den finska BestCamp.com samt den svenska Campcation.se sidors listade campingområden och ställplatser. I när framtid kommer också en tredje aktör, den finska Leiriportti.fi, att ansluta sig till tjänsten. Linken till alla de bokningsbara områdena hittas med enkelhet på Leirintaopas.fi hemsidas framsida. Webbplatsen är tillsvidare helt finskspråkig, men man överväger att i framtiden erbjuda tjänsten också på andra språk.

Ny finsk innovation skyddar mot fuktskador

Det finska företaget, MoistMaster Oy har efter grundlig forskning utvecklat en ny apparat som optimerar fukt skyddet och sparar energi då fritidsfordon förvaras. MoistMasters torrkontroll ansluts mellan eluttaget och värmeledaren. Apparaten aktiverar värmeledaren då ett specifikt gränsvärde överstigs.

Användning av apparaten är som mest gynnsam under fuktiga årstider, så som på hösten när temperaturen stiger över noll grader. Då blir omständigheterna gynnsamma för mögel och mikrobtillväxt, liksom för fukt som kondenseras på ytor. MoistMaster kostar 375 euro, men tillverkaren lovar att den snabbt, speciellt med nuvarande energipriser, betalar sig tillbaka.

Vägen till Pulkkilanharju är Finlands vackraste landskapsväg

Fackboksförfattaren Pepe Forsberg har åkt runt med husbil i Finland och sammanställt en lista över våra vackraste landskapsvägar. Den vackraste rutten är, enligt Forsberg, landsvägen från Asikkala till Sysmä, regionalväg 314, som tar sig genom Päjännes otroligt vackra landskap och där bland annat till Pulkkilanharju åsen.

De andra i artikeln omnämnda landskaps rutterna är vägen till Punkaharju i Östra Savolax, den Blåa Vägen i Österbotten, Hangö-Tvärminne rutten längs södra kusten samt Käsivarrentie i Lappland. Som bonustips nämner Forsberg vägen från Nouram till Karigasniemi, också den i norr.

Översättning: Annika Blåfield