Sommarstädernas klassikers Hangö och Ekenäs

De traditionella sommarstäderna Hangö och Ekenäs hämtar havet, solen och båtarna i minnet. Ändå är dessa städer inte som två bär, det är en smaksak vilken som är ett bättre sommarmål. Kanske båda är bättre.

För caravanarna finns i båda städerna fina lägerområden. Hangö har sin traditionella Silversand med sina långa sandstränder. I Ekenäs, som nuförtiden är en del av den stora kommunen Raseborg, finns Ekenäs camping alldeles i närheten av centrum. Tio kilometer ytterom staden finns Kopparö stora lägerområde.

I båda städerna finns fina, fint restaurerade trähus och villor. Största skillnaden är i naturen. Hangö finns på Finlands sydligaste udde, Hangöudd. Området är torrt tall beständiga moar, på uddens båda sidor finns långa sandstränder, varav ortsbefolkningen väljer alltid den som är i lä för vinden. Vinden blåser friskt i Hangö, för öppna havet börjar genast utterom staden.

Ekenäs havsutsikt är mycket mera skyddade. Ekenäs är mera lövträds betonat, såsom stadens namn säger. Men det finns även sandstränder i Ekenäs, bland annat på de båda lägerområdena.

Sommaren är fullbokad med olika evenemang i de båda städerna. Sommargäster är det rikligt av, och det erbjudes otaliga mängder olika sommarrestauranger och terasser. Det erbjudes även annat program utöver sommarevenemangen. Speciellt båtutflykter till den närliggande skärgården är sommarturisternas önskemål.

Översättning: Olof Bussman