Yölintu flyger om natten

Fyrtioåringarna Simo och Päivi Silmu bebor tre hem. Ett av hemmen är i Noormarkku i Simos hemtrakt och det andra hemmet är i Päivis hemkommmun Uleåborg.

Men husbilen är vårt tredje hem. Där tillbringar vi mycket tid,konstaterar Silmus. Silmus förnyade i september husbilen till en Detleffs Advantage av årsmodell 2017, på vars mätare redan i slutet av maj hade kommit 40000 kilometer. Silmus bor i husbilen året om under sina turnéer. Som nattplats väljes alltid egen säng, fast arrangörerna har reserverat hotellrum.

– Vår egen hund Reiska är alltid med, så övernattningen i bilen är ett naturligt val.

Bakom oss har vi hundratusentals kilometrar

Yölintu har turnerat i 25 år. Under ett kvartårhundrande är Finland flera gånger kört runt, Simo berättar att under resorna aldrig blivit punktering eller några andra problem. Silmus är av den åsikten att sova i husbilen är det bästä. Sömnen kommer var som helst. Parkeringsplatsen är inte så viktig, oftast blir den vald av en slump. Många nätter har fördrivits på någon servicestation eller t.ex. någon däckfirmas gård. Ljud som hörs ytterom bilen stör inte herrskapet.

– Vi kör mycket nattetid, så lägerområden passar inte in i vår tidtabell. Ofta vet vi inte själv när vi är framme. Ibland behöver vi något lägerområdes tjänster. Det viktigaste är vattenposter och wc-tömning, berättar Simo Silmu.

Silmus berättar, att det är betydligt enklare att resa med husbilen som att förbereda sig för hotell- eller båtövernattning. I bilen finns lite av allt och allt har sina egna platser. Turnéélivet har också bestämt herrskapets dagsrytm.

– Vi har blivit vana med att vi sover om dagen när andra är vakna, berättar han.

yolintu.com

Text och bild: Pirjo Rättyä
Översättning: Olof Bussman