Hotelli on ilmastomörkö

Caravan-lehden pääkirjoitus 3/2019

Hyvinkäällä maaliskuussa järjestetty keskustelutilaisuus (juttu sivulla 11 ja laajempi raportti nettisivuillamme) kokosi kuuden puolueen poliitikot ruotimaan matkailun ilmastovaikutuksia. Melko yleisluontoiseksi jääneessä debatissa esille nousi tuttu vertailu, jossa kotimaan karavaanimatkailu on kaukomaille lentämistä selvästi ekologisempaa.

Ruotsissa lentämisen suosio on kääntynyt muun muassa verotussyistä jopa laskukiitoon. Lentohäpeää potevat svenskit välttelevät varsinkin lyhyitä pomppuja. Mutta oletko itse koskaan potenut huonoa omaatuntoa viettämästäsi hotelliyöstä? Tai laivaristeilystä? Syytä olisi, mikäli on uskominen viime vuosina tehtyjä tutkimuksia.

Tuoreessa norjalaisvertailussa viivalle asetettiin matkailuautolla tehty reissu kotimaassa, kesämökkimatka Norjassa, risteily omilla vesillä, reittilennolla tehty kaupunkiloma Eurooppaan sekä charter-lento etelän aurinkoon. Tulosten mukaan mökkiloma kuormitti ympäristöä matkailuautolla tehtyä reissua aavistuksen vähemmän, risteily ja lentomatkat puolestaan enemmän.

Myös saksalaisen Öko-Institut Freiburgin vuonna 2013 tekemän tutkimuksen mukaan leirintämatkailu on kaupunki- ja aurinkolomiin verrattuna ympäristöystävällistä. Tässä vertailussa lentomatkoista erityisen epäekologisia teki majoittuminen hotelliin, sillä keskimääräinen lento- plus hotellimatkustajan vuorokausi tuotti jopa 17 kiloa hiilidioksidipäästöjä ja leirintämatkailu vain 1,5 kiloa. Ero oli siis yli kymmenkertainen!

Toki matkailuajoneuvollakin voi reissata hölmösti riippuen siitä, miten pitkiä matkoja ja millaisella autolla ajaa. Lähtökohtaisesti karavaanari kuitenkin majoittuu lähellä luontoa ilman kohtuuttomia ylellisyyksiä, mottonaan ”vähemmän on enemmän”. Lisäksi hän oppii säästämään vettä ja sähköä eikä kerää lautasta kukkuralleen buffet-pöydästä, josta iso osa ruuasta päätyy lopulta roskiin. Omalla aurinkopaneelillaan moni on energian suhteen jopa omavarainen. Pyyhe ja kylpytakki pestään vain, kun se on todella tarpeen. Resursseja säästyy.

Ekologiset arvovalinnat ovat harvoin yksiselitteisiä, sillä yleisesti ottaen matkailu avartaa ja lisää ihmisten hyvinvointia. Ja toki karavaanaritkin toisinaan lentävät, majoittuvat hotelliin ja käyvät laivalla. Silti useimmille heistä oma matkamökki lienee se kaikkein rakkain ja vaivattomin tapa vaihtaa maisemaa. Valveutuneisuus ympäristöasioissa on tervettä, mutta matkailuajoneuvolla liikkuvien on turha punastella omia kilometrejään – ja tulevaisuudessa vielä nykyistäkin vähemmän, kun liikkumiseen ja omavaraisuuteen kehitellään uusia, yhä vihreämpiä innovaatioita.

Pauli Salokangas
päätoimittaja