Meripäivät, herätys!

Caravan-lehden pääkirjoitus 3/2017

Suloisimpaan suveen on vielä aikaa, mutta varauslistat kesätapahtumien karavaaniparkkeihin täyttyvät jo kovaa vauhtia. Me kokosimme tämän lehden artikkeliimme (sivut 60-62) kymmenen keskikesän tapahtumaa, joissa matkailuautolla tai -vaunulla pääsee aivan ytimeen.

Kaikkiaan suomalaiset kesätapahtumat voi jakaa karkeasti ottaen kolmeen kategoriaan sen mukaan, miten hyvin tai huonosti karavaanarit on huomioitu. Etenkin moni musiikkifestivaali on ymmärtänyt järjestää tapahtuma-alueen kylkeen oman kenttänsä matkailuajoneuvoille. Joissakin tapauksissa leirintäalue sijaitsee luontevasti vieressä jo valmiiksi. Tällaisissa ykköskategorian tapahtumissa karavaanarit löytävät usein myös asianmukaiset infot ja opastukset tapahtuman kotisivuilta vaivattomasti.

Kakkosryhmän kesätapahtumiksi voidaan lukea ne, joissa mobiilimaja pitää jättää kilometrien päähän, mutta rientoihin on järjestetty bussikuljetukset. Esimerkiksi viime vuonna eniten lippuja myynyt Ruisrock edellyttää auton tai vaunun jättämistä kauas festarialueesta, mutta kyydit rullaavat alueelle ja takaisin kohtuullisin väliajoin. Netissäkin on tarjolla selkeät ohjeet matkailuajoneuvolla liikkuville.

Hännille kolmoskategoriaan jäävät riennot, joissa karavaanarit on jätetty harmillisen vähälle huomiolle. Tällaisiin lukeutuu esimerkiksi Kotkan Meripäivät, jonka tapahtumakartasta ei löydy minkäänlaista karavaaniparkkia. Tässä olisi tapahtumajärjestäjällä ryhtiliikkeen paikka – kyseessä on sentään maan toiseksi suurin festivaali!

Suomessa on 120 000 karavaanaria, joista moni suhaa kesällä kekkereiden perässä ristiin rastiin. Miksi siis jättää hyödyntämättä niin valtava määrä potentiaalisia asiakkaita, jos esimerkiksi seudun hotellit on varattu jo aikoja sitten täyteen? Mielellään siitä maksaa jopa ekstraa, että saa pysäköidä tukikohtansa mahdollisimman lähelle.

Tilapäisen leirintäalueen voi järjestää vaikkapa urheilukentälle tai koulun pihalle. Mallia voi ottaa SF-Caravanin Lahden seudun jäsenyhdistyksestä, joka on jo pitkään järjestänyt ad hoc -tyyppisiä karavaaniparkkeja keskellä kaupungin keskustaa ja tietää, mitä urakka vaatii. Joissakin tapahtumissa parkkeja pyörittävät urheiluseurat, joille viikonlopun mittainen rutistus saattaa muodostaa pääosan koko vuoden varainhankinnasta. Työtä järjestelyissä toki piisaa, eikä kuluiltakaan vältytä. Riskit voi kuitenkin minimoida varmistamalla budjetin pitävyyden esimerkiksi ennakkovarauksilla.

Pauli Salokangas
päätoimittaja