Autoillen Euroopassa – vuoden paras opaskirja ilmestyi

Autoliitto on koonnut Autoillen Euroopassa -kirjaan yli 300 sivua tietoa, josta on hyvin paljon hyötyä autolla matkailevalle, olipa matkakohde jossakin päin ulkomailla tai Suomessa. Onneksi kirja on koottu selkeästi ja tekstin luettavuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Nyt matkaa suunnitteleva pystyy helposti hahmottamaan, millä tavoin eri maissa olosuhteet ja liikenteen säännökset vaikuttavat ajamiseen.

– Autoilijoita koskevat määräykset muuttuvat kovalla vauhdilla. Esimerkiksi erilaiset ajokieltoalueet ja ympäristövyöhykkeet sanktioineen lisääntyvät koko ajan. Joissakin maissa maksullisille moottoriteille on helppo ajaa vahingossa maksamatta, ja virhe selviää vasta, kun sakko tulee perässä kotiin. Matkaan valmistautuminen ja asioiden selvittäminen etukäteen on olennainen osa onnistunutta reissua, sanoo kirjan päätoimittaja, Autoliiton koulutuspäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen.

Netin aikakaudella saattaa joku hämmästellä, kuinka opaskirja voisi olla järkevämpi ratkaisu matkaa suunnittelevalle kuin netti. Kirjaa on edelleen monien mielestä helpompi lukea kuin tietokoneen näyttöä, tablettia tai kännykän ruutua. Hyvinkin erilaisten asioiden jäsentely onnistuu kirjan lukievalle helpommin, ja kirjan voi ottaa helposti matkalle mukaan. Eikä ole huolta akkuvirran riittävyydestäkään. Voi perustellusti sanoa, ettei Autoliiton julkaisemaa Euroopan kattavaa vastaavaa opaskirjaa ole missään muualla saatavana, ei edes Saksassa tai Englannissa.

Netissä täydennystä

On tietysti totta, että monet säännökset muuttuvat tämän tästä, eikä kirjaa ryhdytä oitis sen ilmestyttyä painamaan uunituorein tiedoin. Autoillen Euroopassa -kirjan tekijät ovat löytäneet oivallisen tavan ratkaista tämä uusimman tiedon haaste. Kirjaan on yhdistetty ajankohtaisin tieto. Sitä päivitetään netissä jatkuvasti.

Kirjan alkuosan teksteihin liittyy paljon tietoa, jota ei kirjaan ole voitu sisällyttää. Linkistä www.autoliitto.fi/aekirja pääsee tähän informaatioon. Samaa ideaa on käytetty kirjan maakohtaisten tietojen  päivittämiseen ajantasaisiksi.  Vain linkin loppuosaa on vain muutettu. Esimerkiksi Saksan osalta linkki on www.autoliitto.fi/aesaksa.

Autoillen Euroopassa -kirja antaa hyvin paljon tietoja matkan suunnitteluun sekä toimii oppaana, josta on helppo tarkistaa olennaiset maakohtaiset säännöt ja määräykset jopa tien päällä.

Päivitettyjen tietojen lisäksi kirjassa on ennen julkaisematonta, matkailijaa kiinnostavaa tietoa muun muassa matkailuteistä, kauppojen ja palveluiden aukioloajoista, matkamuistoista ja jopa paikallisista ruokaperinteistä.

Uskomaton tietopankki

Kirjassa kerrotaan aiempaa laajemmin myös erikoisista liikennemerkeistä, liikenneruuhkista, annetaan turvallisuusvinkkejä sekä kerrotaan kännykän ja navigaattorin käyttöä koskevista rajoituksista. Liikennesääntöjen ja -määräysten erot Suomeen verrattuna on helposti löydettävissä. Lemmikin matkalle mukaan ottavakin saa selville koiran tai kissan maahantuontimääräykset.

Liikennerangaistuksissa on eroja maittain. Auton pakollisissa varusteissa on eroja ja polkupyöräilyä koskevat määräykset ovat erilaisia. Sama koskee myös ympäristövyöhykkeitä ja vaatimuksia, joita kaupunkikeskustoihin ajavien autojen tulee täyttää.

Autoillen Euroopassa on uskomaton tietopankki. On hämmästyttävää, että Suomessa on onnistuttu kokoamaan kirja ja palvelu, jollaista ei edes Saksan Autoliitto ADAC  ole onnistunut tekemään, vaikka sen resurssit ovat monikymmenkertaiset suomalaisiin verrattuna. Onnittelut tekijöille!