Autoliiton matkailututkimus: Saksa ja Viro nyt automatkailijan suosikkikohteet

Ruotsin suosio on pysynyt ennallaan, mutta Venäjää karsastetaan matkailukohteena edelleen.

Autoliiton uusimman matkailututkimuksen mukaan Saksa ja Viro ovat vahvistaneet asemiaan automatkailijoiden suosikkikohteena. Ruotsin suosio on pysynyt ennallaan, mutta Venäjää karsastetaan matkailukohteena edelleen.

Autoliiton tuoreimman matkailututkimuksen mukaan useimmiten automatka ulkomaille aloitetaan laivalla Helsingistä Tallinnaan (27 prosenttia).  Toiseksi suurin ryhmä olivat suoraan laivalla Helsingistä Saksaan suunnanneet. Tähän joukkoon kuului viidennes vastanneista. Kolmanneksi käytetyin eteni Turusta laivalla Tukholmaan, jonka valitsi 12 prosenttia. Helsinki-Tallinna -reitti on kasvattanut suosiotaan viidellä prosenttiyksiköllä kymmenen vuoden takaiseen tutkimukseen verrattuna.

Venäjää vältetään, Saksaa kiitetään

Saksan asema pääkohdemaana on vankistunut kymmenessä vuodessa. Vuoden 2018 tutkimuksessa sen mainitsi pääkohteeksi 32 prosenttia vastaajista. Viron suosio on noussut 12 prosentista 23 prosenttiin. Ruotsi on joka viidennen pääkohdemaa, kuten kymmenen vuotta aiemminkin.

Neljänneksi listalla on kavunnut Latvia, viidentenä on Norja, kuudentena Puola ja seitsemäntenä Liettua. Baltian maat ovat kasvattaneet suosiotaan merkittävästi kymmenessä vuodessa,

Kysyttäessä mihin maahan matkustamista halutaan ehdottomasti välttää, nousi Venäjä ylitse muiden. Ennakkoasenteissa nousivat useimmiten esiin turvattomuus, liikennekulttuuri, palvelutaso sekä kieliongelmat. Saksan liikennekulttuurille annettiin puolestaan eniten kiitosta, joskin ruuhkat ja tietöiden määrä saivat moitteita.

Paperikarttojen aika ei ole ohitse

Paperikartat pitävät pintansa edelleen parhaana tietolähteenä matkaa suunniteltaessa. Ne mainitsi puolet vastanneista. Toiseksi käytetyin tietolähde olivat internetin matkailusivustot (41 prosenttia).  Autoliiton omat jäsensivut (33 prosenttia) sekä painetut oppaat (33 prosenttia) nousivat seuraavina matkan suunnittelun apuvälineiksi.

Matkan aikana navigaattoria käytti neljä viidestä vastaajasta, mutta perinteisiä karttojakin kolme viidestä. Älypuhelinten osuus reitin etsinnässä oli 50 prosenttia, mutta tabletin vain 23.

Pysäköintivirhemaksuja ja sakkoja

Vastaajista 15 sai matkallaan pysäköintivirhemaksun. Halvimmillaan virheestä selvittiin kymmenellä eurolla Saksassa ja Kroatiassa. Kalleimmaksi tuli pysäköintivirhemaksu Italiassa – 60 euroa.

Ylinopeussakkoja kirjoitettiin 23 kappaletta ja muita sakkoja kahdeksan. Näistä kaksi liittyi siltamaksuihin, kaksi vinjettiin ja kolme moottoritiemaksuihin. Matkan jälkeen sakkoja tai maksumääräyksiä saatiin 14 maasta yhteensä 55 henkilölle. Saksasta sakkoja tuli matkan  jälkeen postitse kymmenelle vastaajalle, Latviasta ja Italiasta yhdeksälle ja Virosta sekä Ruotsista viidelle. Syynä oli useimmiten ylinopeus.

Autoliitto teetti  vuoden 2018 touko- ja syyskuun välisenä aikana ulkomaille tehtyjä lomamatkoja koskevan tutkimuksen. Kohderyhmänä olivat ulkomaille autolla, matkailuautolla, matkailuvaunulla tai moottoripyörällä matkustaneet  ja ajoneuvon kohteessa vuokranneet matkailijat. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 775 henkilöä. Nyt tehty ulkomaan automatkailua koskeva tutkimus tehtiin  jo kymmenennen kerran. Ensimmäinen tutkimus tehtiin vuonna 2004.