Autorengasliitto toivoo: renkaanvaihtoon vain ajanvarauksella

Samalla kun koronavirus on laittanut maailman sekaisin ja pysäyttänyt lähes koko yhteiskunnallisen toiminnan, kevät lähestyy vääjäämättä. Tieliikenteessä se merkitsee talvi- ja kesärenkaiden vaihtokauden alkua.

– Tilanne on täysin poikkeuksellinen. On sopeuduttava poikkeusoloihin, mutta samaan aikaan pitäisi muistaa hoitaa myös renkaanvaihdon tapaisia, elämään kuuluvia rutiinitehtäviä, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo liiton tiedotteessa.

Poikkeusoloissa ihmisten henkilökohtainen vastuu liikenneturvallisuudesta kasvaa entisestään.

– On tärkeää, että tiellä liikkuessa on alla keliin sopivat renkaat. Myös liikennekäytöksen on oltava jopa aiempaakin joustavampaa ja tarkkaavaisempaa, jotta turhat onnettomuudet eivät työllistäisi muutenkin kovan työtaakan kanssa painivia viranomaisia ja terveydenhuoltoa.

Valtaosalla liikkeistä on käytössä verkkoajanvaraus

Tärkeä toimi koronan vastaisessa taistelussa on ihmisten välisten kontaktien välttäminen.

– Renkaanvaihtoon onkin tästä syystä varattava tavallista enemmän aikaa, jotta liikkeisiin ei pääse syntymään ruuhkaa, Nuora sanoo.

Parasta on varata vaihtoaika etukäteen. Suurimmalla osalla liikkeistä on käytössä verkkoajanvaraus.

– Jos omassa rengasliikkeessä ei verkkoajanvarausta ole, on hyvä soittaa etukäteen ja kysyä sopivaa aikaa. Asiat voi hoitaa fiksusti monella tavalla.

Ihmisten liikkumista rajoittamalla Suomessakin pyritään siihen, että koronaepidemia pitenisi mutta loivenisi ja terveydenhuoltoa kuormittavat tautihuiput pysyisivät poissa. Nuora näkee, että nykytilanteessa myös renkaanvaihdon on toimittava samoilla periaatteilla. Toimialalla pyritäänkin nyt venyttämään vaihtosesonkia molemmista päistä.

­– Jos asuu etelässä ja pohjoiseen ei ole asiaa, voi hyvin vaihtaa jo nyt kesärenkaita alle. Vastaavasti ihmiset, jotka joutuvat liikkumaan Suomen läpi, voisivat odotella ja pidentää vaihtokautta omalla toiminnallaan sieltä toisesta päästä.

Lähde: Autonrengasliitto ry – Bildäcksförbundet rf