Caravan-ala ottaa vauhtia Lahdesta

Lahden 20-vuotisjuhliaan viettävät Caravan-messut käynnistyivät torstaina aurinkoisissa tunnelmissa. Edellisen kerran päästiin messuilemaan vuonna 2019.

Caravan 2022 järjestetään Lahden Messukeskuksessa nelipäiväisenä 22.–25. syyskuuta, ja Lahden Messujen ja Matkailuajoneuvotuojat ry:n yhteistyönä tuottamat messut ovat perinteisesti olleet suurin alallaan Suomessa.

Vaikka matkailuajoneuvot ja ihmisetkin ovat muuttuneet siitä, kun vuonna 2001, tapahtuma näki päivänvalonsa Lahdessa, pitkälti samat asiat vetävät väkeä messuille kuin aina ennenkin. Eli otetaan uudet ajoneuvot syyniin ja tavataan tuttuja.

Vaikka vuoden 2019 Lahden messuista ei ole sen enempää aikaa, alalla on tapahtunut jo monenlaisia muutoksia. Matkailuautojen ja -vaunujen valikoima on entistä monipuolisempaa.

Lahdessa näkyy vahvasti se, että eri matkailuautoja on nyt saatavilla hyvin monilla eri alustoilla. Vaunupuolella pienempien ja kompaktien valikoima on kasvanut merkittävästi. Sähköistyminenkin alkaa hiljalleen näkyä, ja Lahdessakin on esillä Pösslin täyssähköisen ë-Vanster-retkeilyauton lisäksi Knausin ePower-vaunu.

Se puhuttaa monia messuosastoilla kierteleviä, että ajoneuvot ovat kallistuneet. Viime mallivuodesta hinnoissa näkyy varsin yleisesti esimerkiksi viidenneksen kasvua.

– Tarjonta tulee monipuolistumaan. Tulee uudenlaisia segmenttejä, ja ajoneuvoja, joista emme oikein edes tiedä miksi niitä pitäisi kutsua. Myös yksilökeskeisyys lisääntyy tulevaisuudessa, messujen lehdistötilaisuudessa puhunut Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Mika Jokinen summasi alan ja tulevien messujen näkymiä.

Messuihin liittyy olennaisena osana myös karavaanareiden treffit. SF-Caravan Lahden seudun järjestämään tapahtumaan saatiin tänä vuonna uutena tilapäisenä caravan-alueena paikkavaihtoehdoksi myös legendaarinen Mukkula, jossa on nähty leirintäaluetoimintaa viimeksi yli 10 vuotta sitten.

Alan uusia harrastajia ja kaikkia automatkailusta kiinnostuneita palvelemaan messuilla on tänä vuonna toteutettu ensimmäistä kertaa omatoimimatkailijan teema-alue.