Dethleffs menestyi 42 vuoden jälkeen olympialaisissa

Saksalainen Dethleffs teki isot matkailuvaunukaupat Pyeongchangin olympialaisten siivittämänä ja toimittaa Etelä-Koreaan yhteensä 180 vaunua. Viimeksi Dethleffs saavutti olympiamenestystä 42 vuotta sitten – mutta suksien valmistajana.

Talviolympialaiset ja niitä seuranneet paralympialaiset olivat hyvin menestyksekkäät myös Dethleffsille, joka sai viime vuoden puolella suurtilauksen Etelä-Koreasta: olympialaisten organisaatio tilasi Dethleffsiltä sata vaunua, sillä alueelta ei löytynyt tarpeeksi hotellikapasiteettiä kaikille vieraille.

Tilatut vaunut olivat kuukauden ajan toimittajien, erikoisvieraiden ja organisaation jäsenten käytettävänä Pyeongchangin kisa-alueen läheisyydessä. Myös paralympialaisten aikana vaunut olivat käytössä.

Dethleffs ei ollut ensimmäistä kertaa tekemisissä talviurheilun kanssa, sillä yrityksen vuonna 1931 perustanut Arist Dethleffs oli oikeastaan härkäpiiskojen ja hiihtosauvojen valmistaja, joka kehitti asuntovaunun vuonna 1931, koska halusi ottaa perheensä mukaan pitkille myyntimatkoilleen.

Vielä vuonna 1976 Dethleffs valmisti matkailuvaunujen ohella hiihtosauvoja ja suksia ja oli useiden urheilijoiden varustetoimittaja Innsbruckin talviolympialaisissa. Osa näistä urheilijoista voitti myös mitaleja hänen suksillaan.

80 vaunun lisätilaus

Dethleffsin toimitusjohtaja Alexander Leopold ja matkailuvaunujen tuotepäällikkö Benjamin Schaden kävivät viimeisellä olympiaviikolla paikan päällä Etelä-Koreassa.

– Halusimme varmistaa, että kaikki toimii sekä nähdä, miten vaunut oli sijoitettu, miten niiden huolto oli järjestetty ja varsinkin sen, miten ne toimivat Pyeongchangin kirpeissä pakkasolosuhteissa, kertoi Leopold.

Molemmat olivat hyvin vakuuttuneita näkemästään:

– Kaikki oli järjestetty hienosti. Ajoneuvoihin oli sähköjen lisäksi vedetty maanalaisesti eristetyt vesi- ja harmaavesijohdot. Vaunujen eri laitteiden käyttö oli ohjeistettu yöpyjille selkeillä koreankielisillä kylteillä, iloitsi Schade.

– Koko olympialaisten ajan paikallisen maahantuojan asentaja päivysti paikan päällä ja opasti vieraita ajoneuvojen käytössä.

Dethleffs ei ollut ainoa merkki, jota harkittiin olympiavaunujen toimittajaksi.

– Meille kerrottiin, että Dethleffs sai tilauksen, koska olemme Saksan ensimmäisiä vaunujen valmistajia, ja meillä on pitkä ja menestyksekäs menneisyys sekä perinteitä ja kokemusta, joihin tukeutua, kertoi Leopold.

Dethleffsin eteläkorealainen maahantuoja on jo myynyt loppuasiakkaille kaikki sata matkailuvaunua, jotka olivat paralympialaisten käytössä 18. maaliskuuta asti. Eikä siinä kaikki: Dethleffs-ajoneuvot saivat sellaisen vastaanoton, että se poiki 80 matkailuajoneuvon tilauksen.

– Nämä sata matkailuvaunuamme ovat hankkineen meille tietoisuutta myös Korean ulkopuolelta Aasian-markkinoilta. Tavoitteemme on pysyä näillä markkinoilla myös jatkossa Dethleffs-merkin kanssa, Leopold kertoi.