Helsingin Caravan 2023 lähti pirteästi käyntiin – monenlaista tarjontaa kaikenlaisille harrastajille

Kaikilla caravan-alan messuilla on tärkeä roolinsa alan brändin ja myös uusien harrastajien hankinnan kannalta. Perjantaina Messukeskuksessa käynnistyneillä Helsingin Caravan-messuilla on sikäli poikkeuksellisen hyvä tilanne, että samaan aikaan käynnissä olevien Matkamessujen puolelta Caravan-messujen halleihin pujahtaa paljon myös sellaista väkeä, joka ei muuten välttämättä pelkille caravan-alan messuille tulisi lähteneeksi.

Caravan-toimialalla menee kokonaisuutena hyvin, ja alan kelpaa nyt esitellä monipuolista tarjontaansa. Ajoneuvojen saatavuuden ennustetaan tänä vuonna paranevan.

Suomen matkailuajoneuvokanta oli vuoden vaihteessa 130 680 kappaletta. Enemmän kuin koskaan aiemmin. Integroitujen matkailuautojen osuus vaihteeksi kasvoi viime vuonna puoli-integroitujen kustannuksella. Myös retkeilyautojen viime vuosien suosion kovin kasvu näyttää tasaantuneen, mutta vaihtoehtoja on nyt tarjolla ennätyksellisen monelta valmistajalta.

Etruscon matkailuautoihin ei suomalaisilla messuilla ole koskaan aiemmin päässyt tutustumaan. Helsingin messuille maahantuoja Freedom Factory Oy:n Harri Helenius oli tuonut neljä mallia. Heleniuksen mukaan kaikki alkovimallit on viety käsistä.

Matkailuvaunuja oli vuodenvaihteessa Suomen matkailuajoneuvokannasta 50,4 prosenttia, matkailuautoja 49,6 prosenttia, eli lähes yhtä paljon. Nykyisellä kehitysvauhdilla matkailuautot ylittävät matkailuvaunujen määrän matkailuajoneuvokannassa tämän vuoden lopussa.

Ilman kaasua eli pelkästään sähköön tukeutuvia Knaus Sport 450 FU e-Power -vaunuja myytiin viime vuonna Suomessa ilmeisesti viisi kappaletta. Ennakkoluulottomammassa Ruotsissa jo kymmenkertaisesti. Vaunun perushinta on 30 460 euroa.
Kiinnostus off-road-ominaisuuksia tarjoaviin nelivetoisiin matkailuautoihin on ollut kaikkialla Euroopassa viime vuosina kasvussa. Hinnat tosin hillitsevät monen innostusta. Esimerkiksi Mercedes-Benzin alustalle tehty Hymer ML-T 570 Cross Over maksaa tällä hetkellä alkaen 163 300 euroa.
Pienten ja keskisuurten matkailuvaunujen suosio on nyt kasvussa. Esimerkiksi pienelle lapsiperheelle soveltuva 830-kiloinen Adria Aviva 360 DK on Adrian malliston edullisimmasta päästä, alkaen noin 20 000 euroa.
Mökkivaunut otetaan ensimmäistä kertaa mukaan ensirekisteröintitilastoihin tammikuun 2023 lukujen osalta.
Saunominen kaikissa muodoissaan kiinnostaa karavaanareita. Messuille tuodusta Saunacube-saunateltasta on kesään mennessä tulossa malli, jonne sisään kömpiminen oviaukosta pitäisi sujua nykyistä mallia helpommin.