Hossan vesireitistö soveltuu yhä paremmin myös esteettömään retkeilyyn

Tämän syksyn rakennustöiden jälkeen Hossan kansallispuiston hieno vesireitistö soveltuu monelta osin myös esteettömään retkeilyyn.

Viime vuonna valmistuneen Nurmiselän esteettömän melontalaiturin läheisyyteen nousee uusi esteetön käymälä. Samoin Jatkonjärven telttailualueelle tehtiin viime vuonna esteetön laituri ja nyt alueelle tulee uusi esteetön käymälä. Rakennustyöt on jo aloitettu.

Lisäksi Hossaan valmistuu vielä tämän syksyn aikana kaksi uutta esteetöntä melontalaituria, toinen Julma-Ölkylle ja toinen Jatkonsalmelle.

Jo Hossan retkeilyalueella oli esteettömyyttä otettu huomioon. Kansallispuistoa rakennettaessa Metsähallitus paranteli vanhoja puitteita ja muunsi Lihapyörre- ja Muikkupuro-kohteiden reitit ja rakenteet esteettömiksi. Kansallispuiston perustamisen jälkeen on esteettömiä palveluja kehitetty erityisesti vesiretkeilyä ajatellen.

– Uusien esteettömien melontalaitureiden ja käymälöiden valmistuttua Hossassa on verkosto, joka mahdollistaa pidemmät esteettömät melontaretket. Esteettömiä reittejä löytyy kyllä eri puolilta Suomea, mutta ne ovat usein yksittäisiä pistoja muun reitistön keskellä. Hossan esteettömän vesiretkeilyreitistön laajuus on siis merkittävä parannus palveluihin, kuvailee tiedotteessa erikoissuunnittelija Heikki Haataja Metsähallituksen Luontopalveluista.

Esteettömien palveluiden kehittämiseen liittyen on myös kuluvan kesän aikana asennettu kaksi motorisoitua petiä Jatkonsalmen pääpirttiin. Myös puiston ulkopuolella, Hossanjoen varressa, on uusittu Kuikkapuron silta, Leveänkosken takkapajan katto ja pitkospuita.

Lounatkosken polkusilta ja uudet kaiteet.

Lähde: Metsähallitus