Huima 16 137 kilometrin karavaanimatka

40 eteläeurooppalaista karavaanaria matkasi Saksan Düsseldorfista silkkitietä pitkin Kiinan Pekingiin.

Caravan Salon Düsseldorf käynnistyy 26. elokuuta. Joukko saksalaisia, sveitsiläisiä ja ranskalaisia karavaanareita ajoi Euroopan suurimman karavaanialan näyttelyn pitopaikalta katsomaan, miltä näyttää Kiinassa vuosittain järjestettävä karavaani- ja leirintäalan suurkatselmus All in Caravaning.

Kymmenen viikon matkan aikana 40 karavaanaria kulki yhdeksän maan kautta ja taittoi maata pitkin matkaa yli 16 000 kilometriä. Euroopan ja Aasian kuuluisan kauppareitin varrelle osui loputtomia autiomaita, mahtavia vuoristoja ja suurkaupunkeja.

Saksalaiset Gabriele ja Claus Dieter olivat ennen Saksa–Kiina-matkaa liikkuneet matkailuajoneuvolla lähes kaikilla mantereilla, mutta silkkitien maisemat tekivät heihin suuren vaikutuksen.

– Kirgisian vuoristossa näkemämme jakit olivat liikuttavia. Meihin tekivät syvän vaikutuksen myös esimerkiksi Uzbekistanin Khiva, Samarkand ja Taklimakanin autiomaa, kertoi Gabriele Schreiber.

Moskovan liikennekaaos, hermoja raastaneet odotukset raja-asemilla, loputtomat lakeudet, uudet kulttuurit, ystävälliset ihmiset – karavaanarien matka tarjosi loputtomasti erilaisia elämyksiä.

Kaikki seikkailijakaravaanarit selvisivät 67 päivän matkasta turvallisesti. Matkalla toki tapahtui kaikkea pientä, esimerkiksi kolme rengasrikkoa – mikä on vähän – pieniä peräänajoja ja rikkoutuneita ikkunoita. Hetkittäin ilma oli hyvin ohutta, ja Kiinassa lämpötila kohosi 45 asteeseen.

Kiinnijäämisiltäkään ei pitkällä matkalla vältytty. Kaspianmeren rannalla merivesi yllätti muutaman ajoneuvokunnan, mutta nelivetoisten matkailuautojen avulla siitäkin selvittiin. Kirgisian vuoristossa myrsky jätti retkikunnan mottiin 14 tunniksi.