Käyrämön Keitaan kaappikirjastosta luettavaa

Jos lomalukemiset loppuvat kesken, kaappikirjastossa voit vaihtaa kirjan uuteen.

Little Free Libraryn kaappikirjastot ovat levinneet melkoisella vauhdilla pitkin maailmaa. Suomessa näitä rekisteröityjä minikirjastoja on kuusi kappaletta eri puolilla Suomea. Lapin toistaiseksi ainoa kaappikirjasto löytyy Käyrämön Keitaalta. Käyrämön Keidas on matkaparkki, joka sijaitsee Rovaniemeltä 68 kilometriä Sodankylän suuntaan.

Käyrämön Keitaan ulkokuistilla oven pielessä on puinen vitriinikaappi, josta voi hakea luettavaa koska tahansa. Hyllyillä on tällä hetkellä lähes 100 kirjaa. Lukemista löytyy myös lapsille, sillä tarjolla on tällä hetkellä ainakin pari Aku Ankan taskukirjaa. Joukossa on myös englannin- ja kiinankielistä luettavaa.

Kyseessä on vapaa kirjasto, jonka periaatteena on se, että jokainen voi ottaa lukemista itselleen ja tuoda tilalle jonkun toisen kirjan. Pieni kirjasto on osa kansainvälistä Little Free Library -organisaatiota.

Kaappikirjastot löytyvät nettisivuilta

Ota kirja, jätä toinen kirja.

Kaappikirjaston perustaminen on helppoa ja edullista. Perustaja rekisteröity ensin Little Free Library -sivustolle. Rekisteröityminen maksaa 50 dollaria ja sen jälkeen kirjasto voidaan merkitä karttaan. Kirjaston pitäjä saa rekisteröitymisen jälkeen myös kirjakaappiin kiinnitettävän laatan. Kaapiksi kelpaa mikä tahansa tarkoitukseen sopiva kaappi.

Englanninkielisen nettisivuston kartasta matkalainen löytää helposti lähimmän kirjanvaihtopisteen. Lainaajille sivuston käyttäminen on maksutonta.

Käyrämön Keitaan yrittää Pertti Forsström ihastui kirjanvaihtoideaan Yhdysvaltojen matkallaan.

– Siellä oli tolpan päässä iloisenvärisiä, linnunpönttömäisiä laatikoita. Ihmiset kävivät tuomassa lukemansa kirjan ja ottivat uuden tilalle. Silloin ajattelin, että tuo olisi Suomessakin hyvä idea, hän kertoo.

Käyrämön Keitaan kaappikirjaston ensimmäiset kirjat on saatu lahjoituksena ja Forsströmin omasta kirjahyllystä.

– Mielenkiinnolla odotan miten etenkin ulkomaalaisten matkailijoiden osuus tulee näkymään kirjavalikoimassa, Forsström miettii.

Little Free Library

Kayramonkeidas.fi