Klubi Eesti Karavan vietti 40-vuotissynttäreitä juhlatreffeillä

SF-Caravan ry:n virolainen sisarjärjestö Klubi Eesti Karavan perustettiin Neuvosto-Eestin aikakaudella 1980, joten nyt oli ajankohtaista juhlia 40-vuotissynttäreitä.

Rajojen avauduttua ja matkustajaliikenteen palauduttua normaaliksi päättivät virolaiset aktiivikaravaanarit järjestää syntymäpäivien juhlatreffit Peipsijärven rannalla, Rannan Virkistyskeskuksessa 24.–26. heinäkuuta.

Lyhyestä varoitusajasta huolimatta treffeille osallistui 160 yksikköä ja lähes 500 henkeä. Suomi oli hyvin edustettuna 15 matkailuajoneuvokunnan voimin. Mukana oli karavaanareita myös Puolasta, Latviasta ja Saksasta.

Juhlatreffien pitopaikka on tunnettu kokoontumis- ja virkistyskeskus jo Neuvostoliiton aikakaudelta. Virolaiset järjestäjät olivat nähneet valtavasti vaivaa rakentaessaan neuvostoaikaa mukailevan miljöön venäjänkielisine opasteineen klubin perustamisajan hengen mukaisesti. Vanha, isoon latoon rakennuttu sauna oli kuumana jo perjantaina odottaen juhlaväkeä.

Varsinainen syntymäpäiväjuhla pidettiin perjantaina, ja virolaisen treffitavan mukaisesti tarjolla oli treffikeitto, seljanka. Koska pääjuhlassa oli varattu vapaan mikrofonin hetki tovereille, käytti SF-Caravan ry:n varapuheenjohtaja Timo Tarvainen tilaisuutta hyväkseen luovuttaen suomalaisten virallisen lahjan saatesanojen kera Kari Rainetsalon toimiessa virallisena tulkkina. Illan pääesiintyjä oli pääkaupungista komennettu Per.eS.TROIKA-yhtye.

Lauantaina herättiin leirin komennuskunnan aamutorvensoittoon. Karavaanarit kokoontuivat Peipsin markkinoille tutustumaan paikallisten myyjien tuoretuotteisiin sekä virolaisten karavaanareiden kalustoon Klubi Eesti Karavanin alkuajoilta.

Esillä oli niin itse valmistettuja matkailuautoja ja -vaunuja kuin myös Tartossa ”sarjatuotantona” valmistettuja Tarbatu-merkkisiä matkailuvaunuja.

On helppo kuvitella, että Tarbatu-vaunut vuonna 1980 käänsivät katseita Virossa liikkuessaan, kun henkilöautoakin jonotettiin jopa 10 vuotta.

Lauantai-illan ohjelmassa oli vauhdikas mustalaisorkesterin ja -tanssin esitys. Illan kruunasi osaltaan tavara- ja raha-arpajaisten voittojen luovutus. Neuvostoaikaa muistellen muodostuikin jono turvaväleineen, kun onnelliset voittajat jonottivat länsivaluutassa maksettuja rahapalkintoja ja länsimaisia voittotuotteita.

Haikein mielin karavaanarit kokoontuivat sunnuntaina juhlatreffien päättäjäisiin. Päätöspuheessaan Ivar Kalev kertoi, että kun Klubi Eesti Karavan julkisti yhteistyönsä Viron WRC-rallin järjestäjien kanssa sekä sen myötä syntyneen yhteistyöpaketin, liittyi klubiin yhtenä päivänä 20 uutta jäsentä. Sergei Vahnitski kertoi laskeneensa, että jos joka päivä kymmenen vuoden ajan tulisi yhtä paljon uusia jäseniä, saavuttaisi klubi suomalaiset jäsenmäärällään. Suurin luovutettu Klubi Eesti Karavanin jäsennumero on nyt 1160.

Treffialueen lähellä sijaitsevassa Kallasten kylässä päästiin tutustumaan Neuvosto-Eestin ajasta kertovaan näyttelyyn. Olipa tiloihin lavastettu sille ajalle melko tyypillinen baari ja kauppakin.

 

 

SF-Caravan ry:n varapuheenjohtaja Timo Tarvainen toi suomalaisten karavaanarien tervehdyksen 40-vuotiaalle Klubi Eesti Karavanille. Lahjan luovutuspuhetta kääntämässä viroksi Kari Rainetsalo, lahjaa vastaanottamassa Ivar Kalev ja Sergei Vahnitski.

Kuvat: Matti Lehtonen