Kokemäen Pitkäjärven leirintäalue sai uuden hienon saunan 

Kokemäen Pitkäjärvellä on ahkeroitu vuoden 2019 lopusta alkaen, ja juhannus palkitsi tekijät. Vuosia suunniteltu uusi saunarakennus otettiin käyttöön juhannusaattona 2020.

SF-Caravan Kokemäen Seutu ry on isännöinyt Pitkäjärven leirintäaluetta vuodesta 1997 alkaen. Heti ensimmäisenä kesänä alueelle rakennettiin huoltorakennus remontoimalla entisestä huoltokatoksesta talvilämmintä tilaa takkatupineen sekä saunoineen. Tilaa oli kuitenkin rajallisesti – saunoja mahtui rakennukseen vain yksi.

Vuosien varrella alueen kävijämäärät ovat kasvaneet. Niinpä jo pitkään on suunniteltu uutta saunarakennusta, jossa olisi oma saunansa sekä miehille että naisille. Näin ilta ei menisi pelkästään saunomiseen, vaan perhekunta voisi saunoa samaan aikaan.

Yhdistyksen hallitus toikin elokuussa 2019 yhdistyksen ylimääräiseen kokoukseen käsittelyyn uudishankkeen, ja kokous yksimielisesti valtuutti hallituksen hankkimaan rakennuksen avaimet käteen -periaatteella tarjouskilpailun voittaneelta Pirkanmaan PR-rakennus Oy:ltä.

Investointi on yhdistyksen historian suurin, ja lähes 200 000 euron budjetilla toteutettu projekti on suomalaisessa leirintämatkailussa isohko. Saunarakennuksen rahoitukseen ovat osallistuneet tuella Leader Karhuseutu ry ja lainoituksella SF-Caravan ry:n leirintämatkailun kehittämisrahasto.

Yli 120 neliömetrin tiloihin mahtuu hyvät tilat sekä miehille että naisille. Lisäväljyyttä luovat katetut terassit, jotka mahdollistavat vilvoittelun. Molemmissa löylyhuoneissa lämmön takaavat perinteiset, puulämmitteiset kiukaat.

– Kevään normaalin matkailijavirran puuttuessa oli hyvä, että hankkeen rahoitus oli vakaalla pohjalla. Alkukesän perusteella karavaanarit ovat löytäneet lähimatkailun ja haluavat leiriytyä vastuullisesti laadukkailla leirintäalueilla. Saunottaessa noudatetaan THL:n suosituksia, SF-Caravan Kokemäen Seutu ry:n puheenjohtaja Tarmo Lahtinen sanoo.

Entinen pääsauna on hyvässä kunnossa ja palvelee maksullisena tilaussaunana perheitä ja pienryhmiä alueella. Myös vaunusauna otettiin taas käyttöön kesämatkailukaudeksi, ja hyvälöylyisen vaunusaunan tilauskirja on myös täyttynyt ahkerasti.

Pitkäjärven leirintäalue on varsinkin lapsiperheiden suosiossa – aluemaksuun kuuluu yleisten saunavuorojen lisäksi mahdollisuus lainata sup-lautoja, polku- tai soutuvenettä sekä Bergin isoja polkuautoja. Leirintäalueen läheisyyteen on rakenteilla pieni golf-kenttä, ja kuiva kangasmaasto luo hyvät puitteet lenkkeilylle alueen ympäristön pururadoilla. Myös lemmikit ovat tervetulleita, ja SF-Caravan ry:n Koirakerho on valinnut Pitkäjärven koiraystävälliseksi alueeksi.

Kuvat: Petri Kajander