Lemmikit automatkalla

Noin kolmasosa suomalaisista ei tiedä, että eläintä ei saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa. Koiraa tai kissaa kuljetettaessa pitää muistaa sekä eläimen että matkustajien turvallisuus.

Liikenneturva kysyi tänä keväänä suomalaisilta koirien ja kissojen kuljettamisesta. Peräti 31 prosenttia vastaajista ei tiennyt, ettei eläintä saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa.

– Tulos osoittaa, että asiasta ei tiedetä tarpeeksi. Lemmikkiä voi kyllä kuljettaa tavaratilassa, jos sieltä on avoin yhteys matkustamoon – kuten farmarimallisissa autoissa on. Eläimen hyvinvoinnista on huolehdittava matkan aikana, opastaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Koiran tai kissan kuljetus sujuu turvallisimmin, kun lemmikki on kytkettynä kunnollisiin turvavaljaisiin tai laitettu kuljetuslaatikkoon, jonka paikallaan pysyminen ajon aikana voidaan varmistaa.

– Kyse on lemmikin turvallisuuden lisäksi myös muiden matkustajien turvallisuudesta. Muutaman kilon painoisen pikku koirankin törmäyspaino on jo 50 kilometrin tuntinopeudella 40-kertainen. Jokainen voi miettiä, miltä tuntuu, kun tällainen puntti iskeytyy takaraivoon. Oikea matkustustapa kannattaa opettaa hauvalle jo pennusta pitäen.

Lemmikki ei saa häiritä kuskia

Useampi kuin joka kymmenes (12 %) Liikenneturvan kyselyyn vastanneista ei tiennyt, että kuljettaja ei saa matkan aikana pitää lemmikkiä sylissään. Kyse on turvallisuudesta.

– Karvaturren pitää olla kytkettynä niin, ettei se pääse häiritsemään kuljettajaa ajon aikana. Eläin ei myöskään saa päästä tavaratilasta matkustamon puolelle eikä karkaamaan ulos ovia tai ikkunoita avattaessa.

Matkalla mökille pysähdytään usein syömään tai käymään kaupassa. Tällöin pitää huolehtia siitä, että koira, kissa tai mikään muukaan eläin ei jää kuumaan autoon. Se voi aiheuttaa esimerkiksi koiralle lämpöhalvauksen tai pahimmillaan kuoleman.

– Lyhytkin aika kuumassa autossa voi olla koiralle tuskallinen ja jopa kohtalokas. Auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi todella nopeasti myös varjossa, eikä ikkunoiden raolleen jättäminen estä lämpötilan nousua. Jos huomaa koiran yksin autossa lämpimällä säällä, on apua haettava heti, Taskinen painottaa.

Muista nämä, kun kuljetat lemmikkiäsi henkilöautossa:

  • kytke koira tai kissa kunnollisilla turvavaljailla tai laita lemmikki kuljetuslaatikkoon
  • eläin ei saa päästä häiritsemään kuljettajaa tai karkaamaan esimerkiksi ovea avattaessa
  • huolehdi, ettei lemmikki missään tilanteessa jää kuumaan autoon
  • umpinaisessa tavaratilassa ei saa kuljettaa eläimiä
  • huolehdi lemmikin hyvinvoinnista matkan aikana – muista tarjota sillekin vettä