Matkailuajoneuvon vuokraus on monelle hyvä ja huoleton tapa matkakuumeen hoitamiseen

Lahden Caravan-messuilla uudet matkailuajoneuvot ovat selkeästi suurimpia vetonauloja, mutta myös vuokraaminen on monelle messuvieraalle kiinnostava vaihtoehto.

Viime vuosina merkittävä osa matkailuajoneuvoja vuokraavien yritysten asiakkaista on ollut ensikertalaisia. Etenkin retkeilyautot ovat innostaneet nuorempaa väkeä.

Toisaalta asiakkaiksi tulee vanhempia ihmisiä, joilla on ollut oma matkailuajoneuvo. Sen käyttö on iän myötä saattanut jäädä sen verran vähälle, että siitä on luovuttu. He haluavat kuitenkin vielä tehdä fiilistelyreissuja ja vuokraavat siihen tarkoitukseen ajoneuvon.

Kausi jatkuu entistä pidempään

McRentillä vuokrauspalvelusta vastaava Tuula Haverinen kertoo, että heillä 70–80 prosenttia asiakkaista on ulkomaalaisia.

– Nyt kun rajat ovat auki, pitkästä aikaa saatiin asiakkaita ympäri maailmaa. Tänä kesänä asiakkaita on ollut esimerkiksi Argentiinasta, Kanadasta ja Australiasta asti.

–  Kesällä koko kalusto oli käytössä. Heinäkuussa meillä olisi pitänyt olla enemmän isoja perheautoja. Syksyllä taas tarjolla pitää olla kahden hengen retkeilyautoja, ne menevät kaikki.

– Sen huomaa selvästi, että kausi jatkuu entistä pidempään. Vielä syyskuussakin on ollut paljon kysyntää. Mutta talvi hiljenee meillä reilusti. Emme ole itsekään olleet talven osalta aktiivisia, talviautoilussa kun on omat haasteensa.

Haverisen mukaan vuokrauspäätös tehdään nykyään aiempaa myöhemmin. Kotimaiset asiakkaat katsovat jonkin verran säätiedotuksia ja tekevät varauksen ehkä viikkoa ennen lähtöä. Ulkomaalaiset varaavat jo nyt ensi kesää.

Kannattaa vertailla myös vuokrausehtoja, ei vain katsoa hintoja

Touring Carsin toimitusjohtaja Veijo Tiitinen muistuttaa siitä, että matkailuajoneuvovuokraamoja ja niillä vuokrausehtoja on hyvin erilaisia.

–  Vuokrausyritysten välillä on erilaisia käytäntöjä siinä, mitä vuokraukseen sisältyy. Kuuluvatko esimerkiksi kaasupullot hintaan tai pitääkö itse pestä auto ennen palautusta tai mikä on omavastuuosuus. Toisilla vuokramaksu pitää maksaa varattaessa, osalla silloin kun ajoneuvo noudetaan.

– Kaikille vuokraamoille ei esimerkiksi riitä se, jos vuokraaja on iältään vasta 18-vuotias. Etenkin monet isot vuokraamot myös edellyttävät, että pitää olla vakuutena luottokortti. Ainakin jonkinlaisen pantin haluavat lähes kaikki vuokraajat.

Touring Carsin Veijo Tiitinen muistuttaa, että etenkin ensimmäistä kertaa reissuun lähtevät sortuvat aika usein siihen, että ajetaan liikaa liian lyhyessä ajassa. Eli yritetään suorittaa liikaa. Tärkeää olisi myös sellainen asenne, että reissussa pitää voida muuttaa suunnitelmia.

Suurin osa Touring Carsillakin vuokrattavista autoista on henkilöautokortilla ajettavia alle 3500-kiloisia. Suomessa on aika vähän tarjolla uusia vuokrattavia autoja, joihin saa makuupaikat edes kuudelle reissaajalle. Ja Suomessa on vuokrattavissa vähän täysintegroituja matkailuautoja.

Tyypillisesti suomalaiset vuokraavat matkailuajoneuvon viikoksi, ulkomaalaiset useiksi viikoiksi. Kesäsesonkina kaikki vuokrausyritykset eivät vuokraa kalustoaan lainkaan vain viikonlopun ajaksi.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *