Matkailuauto soveltuu myös liikkuvaksi nuorisotilaksi – nyt Wautoja on liikkeellä jo viisi eri puolilla maata

Autot mahdollistavat nuorten kohtaamisen siellä, missä he itse ovat.

Liikkuviksi nuorisotiloiksi muokattuja Walkers-autoja eli Wautoja suhailee puolenkymmentä eri puolilla Suomea. Wautolla täydennetään nuorisotyöllisiä tyhjiöitä. Liikkuva nuorisotyö mahdollistaa nuorten kohtaamisen näiden omissa ajanviettopaikoissa kuten uimarannoilla ja puistoissa.

– Kesällä osa nuorisotiloista on kiinni ja nuoret siirtyvät ulos, mutta näin voidaan tavoittaa paljon heitäkin, jotka eivät muuten nuokkarilla kävisi, kertoo Turun kaupungin nuorisotyöntekijä Mirka Lasarov.

Lasarov on yksi Turun kolmesta toimintavastaavasta, jotka seudulla Wautolla liikkuvat. Hänen mukaansa toiminnasta saadut kokemukset ovat rohkaisevia. Myös nuorilta saatu palaute on ollut myönteistä.

– Näin on ollut varsinkin niillä alueilla, joilla ei nuokkaria ole. Nuoria ilahduttaa erityisesti se, että he voivat itse vaikuttaa esimerkiksi somessa siihen, missä auto liikkuu.

Wauton kyydissä matkaa nuorisotyöntekijöiden lisäksi myös vapaaehtoisia aikuisia eli wapareita. Nämä koulutetut, turvalliset aikuiset tekevät merkityksellistä vapaaehtoistyötä nuorten parissa koulutetun nuorisotyön ammattilaisen opastuksella.

Pelejä ja juttuseuraa

Liikkuvalla nuorisotyöllä tuodaan turvallisia aikuisia ja ajanviettopaikka lähemmäksi nuoria.  Tarjolla on kahvia, pelejä ja juttuseuraa sekä tarvittaessa kohdennettua tukea ja ohjausta, mutta poikkeusoloissa autoon sisälle otettavien nuorten lukumäärää on rajoitettu.

Walkers on Wheels 2 on Aseman Lapset ry:n valtakunnallinen nuorisotyön toteuttamis- ja kehittämishanke, joka kehittää liikkuvaa nuorisotyötä ja tarjoaa paikalliselle nuorisotyölle uusia keinoja työn tekemiseen. Wauto-jaksot kestävät 3–6 kuukautta kerrallaan.

Kissaeläimiksi – Puumaksi, Tiikeriksi, Pantteriksi, Ilvekseksi ja Leijonaksi – nimetyt Wautot liikkuvat lähikuukausina Turun lisäksi myös Kotkassa, Mikkelissä, Vaasassa ja Pietarsaaressa sekä Muoniossa ja Kolarissa.

Toimintaa koordinoi Aseman Lapset ry. Muoniossa, Kolarissa ja Mikkelissä toimintaa operoivat ja koordinoivat Muonion ja Kolarin kuntien nuorisotoimet. Walkers-autot ovat osa valtakunnallista Motörisoitu nuorisotyö -verkostoa, jossa jaetaan hyviä käytäntöjä ja kokemuksia sekä tehdään liikkuvaa nuorisotyötä tunnetuksi.