Matkailuautoilu Suomessa yllätti yhdysvaltalaisen camping-vloggaajan – hyvässä ja pahassa

Traveling Robert ajoi Helsingistä Nordkappiin ja tykästyi esimerkiksi Lapin hyväkuntoisiin teihin. Eräs eroavaisuus sai kuitenkin nenän nyrpistymään.

Pohjois-Amerikan tunnetuimpiin leirintämatkailun vloggaajiin lukeutuva Robert Morales matkasi Suomessa kesäkuussa pari viikkoa ja piti näkemästään. Ensimmäistä kertaa Euroopassa reissannut Traveling Robert ajoi matkallaan Helsingistä Nordkappiin, mutta hän vieraili myös esimerkiksi Oulussa, Vaasassa ja Varkaudessa.

Caravan-lehti esitti Robertille muutaman kysymyksen hänen palattuaan jo kotiinsa Floridan Miamiin:

1. Miten päädyit Suomeen?

– Ystäväni Petteri Vähäkangas Savonia Caravanista kutsui minut ja laati puolestani jopa matkaohjelman. Olen elänyt pääosan elämästäni lämpimässä ilmastossa, joten napapiiri ja keskiyön aurinko kuulostivat kiehtovilta. Otin siis kutsun vastaan. Lisäksi halusin kokeilla eurooppalaista matkailuautoa ja nähdä erot amerikkalaiseen, koska aion tulevaisuudessa matkustaa Euroopassa vielä laajemmin.

2. Miten matkasi onnistui?

– Matka ylitti odotukset ehdottomasti. Kiire tosin hiukan painoi, vaikka meillä oli aikaa vähän yli kaksi viikkoa.

3. Mikä oli mielenkiintoisinta Suomessa?

– On aina mielenkiintoista nähdä toisia kulttuureita, ja leirintämatkailu tarjosi tavallista läheisemmän tavan tutustua yhteiskuntaan. Meidän oli itse ostettava esimerkiksi elintarvikkeet, polttoaine sekä nestekaasu ja etsittävä itse paikka matkailuautolle. Pääsimme siis suomalaiseen kulttuuriin sisään paremmin kuin turisti, joka katselee maisemia ikkunasta kiertoajelulla.

Myös hiukan erilaisten liikennesääntöjen ja -merkkien opetteleminen oli jännittävää, mutta löysimme kuitenkin enemmän samankaltaisuuksia kuin eroavaisuuksia.

”Olin iloisesti yllättynyt suomalaisten vieraanvaraisuudesta ja avuliaisuudesta.”

Teiden kunto oli hyvä jopa niinkin etäisissä kolkissa kuin Lapissa, mitä pidimme yllättävänä. Odotin hiukan eristäytyneempiä, alkeellisempia ja etäisiä olosuhteita, koska olimme verranneet samoja leveyspiirejä Pohjois-Amerikkaan.

Vaikka kieli on ulkomaalaiselle hankala ymmärtää, olin iloisesti yllättynyt suomalaisten vieraanvaraisuudesta ja avuliaisuudesta. Suurin osa puhuu myös erittäin hyvää englantia, mikä teki kokemuksesta meillekin läheisemmän.

4. Mikä oli erikoisinta täkäläisessä leirintämatkailussa?

– Samankaltaisuuksia on paljon – varsinkin ihmisissä, jotka valitsevat tämän elämäntavan ja rakastavat reissaamista ja luontoa. Matkailuautoissa on toki joitakin eroavaisuuksia. Amerikassa autot ovat yleensä isompia, vaikka ajamani Sunlightin kaltaiset pienemmät autot ovat yhä suositumpia meilläkin.

Eurooppalainen matkailuauto on monella tapaa simppelimpi ja rakennettu tila maksimaalisesti hyödyntäen. Kehnoimmissakin amerikkalaisissa autoissa on ilmastointi ja aggregaatti, mutta Suomessa ne puuttuivat. Toisaalta Suomessa ilmastointi ei ole niin välttämätön kuin Floridassa.

”Kemssan tyhjentäminen päivittäin tuntui hiukan epämukavalta.”

Myös vesien ja jätevesien käsittely oli erilaista. Pohjoisamerikkalaisilla leirintäalueilla autot kytketään kaupunkien vesi- ja viemäriverkostoihin, joten oli yllättävää tukeutua vain auton omaan vesitankkiin. Totuimme eurooppalaiseen käytäntöön kuitenkin nopeasti.

Ja jättääksemme ”parhaan aineksen” viimeiseksi, kerronpa vielä kemssasta. Olemme tottuneet käyttämään isoa säiliötä, joka ei täyty hetkessä. Kemssan tyhjentäminen päivittäin tuntuikin hiukan epämukavalta, vaikka toimenpide sinänsä ei ollut yhtä kiusallista kuin olin ajatellut. ”Kasetti-wc” jakaa mielipiteitä lähes politiikan tai uskonnon lailla sen rakastajiin ja vihaajiin. Itse näen kannettavan jätevesisäiliön ihan hyvänä ideana, mutta jos matkustaisin Suomessa pitempään, hankkisin luultavasti toisen säiliön varuiksi. Loppujen lopuksi tulimme Suomeen kuitenkin oppiaksemme, miten asiat tehdään Atlantin toisella puolella, ja se olikin mahtavaa.

5. Millaiselle matkaajalle suosittelisit Suomea kohdemaaksi?

– Suosittelisin hänelle, joka pitää luonnosta, seikkailuista ja kulttuureista. Ihmiselle, joka haluaa oppia maailman eri kolkista, jotka ovat monessa mielessä erilaisia, mutta toisaalta myös hyvin samanlaisia.

Traveling Robertin sivuston löydät täältä ja Youtube-kanavan täältä.

Robert haastatteli reissullaan myös suomalaisia Jonia ja Saraa, jotka pitävät Vantastic-blogia.