Matkailuautojen uudet nopeudet tulevat voimaan eri tavalla – yli 3,5-tonniset pitää muutoskatsastaa

Enintään 3,5-tonniset matkailuautot vapautuvat automaattisesti ajoneuvokohtaisesta nopeusrajoituksesta 1.6.2020, mutta yli 3,5-tonniset matkailuautot pitää muutoskatsastaa.

Yli 3 500 kilogramman kokonaismassan omaavan matkailuauton suurin sallittu nopeus on jatkossakin 80 km/h, jos omistaja ei katsasta sitä ”satasen autoksi” eli autoksi, jolla saa ajaa tiekohtaisen rajoituksen salliessa 100 km/h.

Jos yli 3,5-tonnisessa matkailuautossa on lukkiutumattomat jarrut sekä turvavyöt ja pääntuet kaikilla ajon aikana käytettävillä istuimilla, sen voi katsastaa ”satasen autoksi”. Turvavarusteiden olemassaolo todetaan uusien autojen osalta rekisteröintikatsastuksessa ja vanhempien autojen kohdalla muutoskatsastuksessa, ja sallitusta 100 km/h:n nopeudesta tulee tässä yhteydessä merkintä auton rekisteritietoihin.

Yli 3,5-tonninen matkailuauto ei siis muutu touko-kesäkuun vaihteessa automaattisesti ”satasen autoksi”, mutta tällaista autoa ei ole myöskään pakko katsastaa ”satasen autoksi”.

Jos auton nopeusluokka halutaan nostaa, niin muutoskatsastus tehdään raskaan kaluston luvat omaavalla katsastusasemalla. Muutoskatsastuksen hinta riippuu katsastusasemasta, mutta 100 km/h:n nopeuden saanee alle sadalla eurolla.

Enintään 3,5-tonniset matkailuautot sekä paketti- ja kaksikäyttöautot vapautuvat automaattisesti ajoneuvokohtaisesta nopeusrajoituksesta, eli Traficom poistaa niiden rekisteritiedoista turhia nopeusmerkintöjä kesäkuun aikana.

Traficomista muistutetaan, että jatkossa matkailuautoihin ei enää tarvitse asentaa suurinta sallittua nopeutta osoittavaa tarraa. Myös nykyiset tarrat on hyvä poistaa sekaannusten välttämiseksi.