Mikä ihmeen pelastuskuja?

Hälytysajoneuvon paikantaminen on usein haastavaa. Ja myös se, miten hälytysajoneuvoille annetaan mahdollisimman esteetön kulku.

Pahimmillaan muut ajoneuvot voivat hidastaa hälytysajoneuvon matkaa, jos ne eivät anna nopeasti tietä.
Saksassa esimerkiksi moottoriteiden yllä on kylttejä, jotka näyttävät, miten hälytysajoneuvojen kanssa tulee toimia. Kyse on suomalaisille hiukan tuntemattomasta käsitteestä rettungsgasse – joka voidaan suomentaa pelastuskujaksi tai pelastustieksi.

Pelastustien yksinkertainen idea on se, että autojonot siirtyvät oman kaistansa ulkoreunaan, jolloin niiden väliin jää kaista pelastusajoneuvoille.

Ford on kehittänyt hälytysajoneuvojen huomioimista varten teknologian, joka lähettää signaalin ambulanssista, paloautosta tai poliisiautosta suoraan lähettyvillä oleville kuljettajille, jotta he tietävät, mistä hälytysajo tulee, ja kuinka kaukana se on. Ratkaisu ilmoittaa kuljettajaa hälytysajosta äänimerkeillä ja visuaalisilla symboleilla.

Käytännön vinkkejä hälytysajotilanteisiin:

• Pysy rauhallisena, havainnoi ja kuulostele. Jos kuulet sireenin, oleta, että hälytysajoneuvo lähestyy ja anna itsellesi aikaa suunnitella paras tapa väistää sitä.
• Hiljennä autossa soiva musiikki, jotka kuulet sireenin paremmin.
• Valitse turvallinen paikka ajaa sivuun ja pysähtyä. Kommunikoi muille kuljettajille vilkuilla.
• Varmista, että hälytysajoneuvolla on tilaa ajaa ohi. Muista, että hälytysajossa voi olla mukana useampi ajoneuvo.
• Aja turvallisesti ja lain sallimissa rajoissa. Jos olet ensimmäisenä punaisissa valoissa ja hälytysajoneuvo lähestyy takaa, voit ajaa risteävää liikennettä varoen suojatien yli ja kääntää autosi risteyksen suuntaan.