Nurmeksen Raesärkät – upea retkikohde helppokulkuisessa harjumaisemassa

Raesärkät sijaitsee kantatien 75 (Siilijärvi–Nurmes) länsipuolella. Raesärkille on Nurmeksesta matkaa 25 kilometriä ja Kuopiosta 100 kilometriä. Päätieltä 75 hiekkatietä parkkipaikalle on matkaa 1,5 kilometriä (GPS  63°28’01.0″N 28°47’17.0″E).

Raesärkkien alue muodostuu 5,9 neliökilometrin suuruisesta suojelumetsästä ja 1,2 neliökilometrin virkistysmetsästä. Natura 2000 -alueeksi se valittiin vuonna 1998.

Aluetta hoitava Suomen Erävaelluskilta ry. on viime vuosina kunnostanut aluetta muun muassa rakentamalla pitkospuita.

Kävelyreitti alkaa tilavalta parkkipaikalta, josta laskeudutaan nuotiopaikalle Ahven-Valkeiselle. Nuotiolaaksossa on puuvarasto ja kuivakäymälä. Viereiseen kuvankauniiseen lampeen on rakennettu uusi laituri uimaan menoa varten. Täällä tuoksuu suopursu ja kesäkuussa kukkivat hillat koristavat suota.

Laaksosta reitti nousee leveänä ”kärrypolkuna” ja jatkuu melko tasaisena läpi kauniin harjun. Reitille tulee pituutta 9,2 kilometriä. Osan reitistä saa ajaa polkupyörälläkin.

Rauhoittavaa suomaisemaa

Reitin kummallakin puolella avautuvat suo-, mäntymetsä- ja lampimaisemat. Penkkejä on reitin varrella muutamia ja niihin kannattaakin istahtaa ihailemaan hieman jopa mystistä aapasuomaisemaa tummine lampineen. Poluilta ei toivota poikettavan, jotta arvokas luonto saisi kasvaa rauhassa.

Tulipaikkoja alueella on kolme. Kaksi Ahven-Valkeisen vastakkaisilla rannoilla ja yksi Tammenalussuvannossa Raejärven vieressä puron varressa. Tammenalussuvannosta löytyy myös kuivakäymälä.

Lyhyemmän kävelyn voi tehdä Ahven-Valkeisen ympäri, josta kulkee kaksi noin kilometrin pituista metsäisempää polkua.

Teksti: Kata Jurvanen
Kuvat: Kata ja Make Jurvanen

Avarampaa järvimaisemaa Iso Raejärvelle.
Tammenalussuvannon tulipaikan näkymiä.
Helppokulkuinen hiekkatie kulkee läpi erikoisen suoluonnon.

Keskustelu

  1. […] Jos pitemmälle päivävaellukselle mielit, niin Äksyt Ämmät suositteli lämpimästi Raesärkkiä. Kuvauksen alueesta ja vajaan 10 kilometrin mittaisesta helppokulkuisesta luontopolusta voit halutessasi lukea Caravan-lehden jutusta tästä. […]

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.