Operaatio Pajunkissa turvaa pääsiäisliikennettä

Autoliiton Operaatio Pajunkissa päivystää jälleen pääsiäisliikenteessä. Kelit voivat olla varsinkin aamuisin liukkaita, joten kesärenkaita ei kannata vielä vaihtaa.

Autoliiton yleisen tiepalvelun perinteinen Operaatio Pajunkissa käynnistyi nyt kiirastorstaina 29.3. ja jatkuu pääsiäismaanantaihin 2.4. saakka. Operaation aikana Autoliiton yleisen tiepalvelun vapaaehtoiset tiepalvelumiehet ovat tehostetussa valmiudessa auttamaan pulaan joutuneita tienkäyttäjiä.

Apua voi hälyttää paikalle Autoliiton yleisen tiepalvelun numerosta 0200 8080 (1,95 €/min + pvm tai mpm, jonotus on maksuton). Autoliiton jäsenille ja Plus-jäsenille ovat omat lisämaksuttomat palvelunumeronsa, jotka löytyvät jäsenkortista.

Musta jää yllättää myös keväällä

Kevätaurinko lämmittää jo päivisin ja sulattaa tienvarsien penkkoja. Joillakin tieosuuksilla penkkoja on levitetty niin, etteivät sulamisvedet valuisi tielle – läheskään kaikkialla tätä ei kuitenkaan ole tehty.

– On syytä tiedostaa, että illalla auringon laskiessa sulamisvesien kastelema tienpinta jäätyy nopeasti liukkaaksi. Päivisinkin jäisiä kohtia voi olla esimerkiksi ajettaessa aurinkoiselta peltoaukeamalta metsän varjoon, varoittaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Lähiaikojen sääennuste ei lupaile kevään saapuvan ainakaan kohisten, joten renkaiden vaihdon kanssa ei kannata hosua.

– Renkaanvaihdon ajankohdassa on otettava huomioon keli ja oma ajoympäristö. Sitten, kun etelässä alkaa jo olla sulaa, voivat olosuhteet muuttua nopeasti pohjoista kohti ajettaessa. Keli voi myös vaihdella runsaasti vuorokaudenajasta riippuen. Vaikka päätiet olisivat auki, yöpakkaset saattavat tehdä ajoradasta liukkaan. Kolme- ja neljänumeroisilla seutu- ja yhdysteillä törmää etelässäkin edelleen jäärataolosuhteisiin, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Lain mukaan nastallisia talvirenkaita saa käyttää toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin, joka on tänä vuonna 9.4. Mutta nastarenkaita saa käyttää myöhempäänkin, jos – ja tänä vuonna varsin yleisesti kun – keli sitä edellyttää.