Pieneläinkolaria ei kannata aina välttää

Törmäyksiä luontokappaleiden kanssa voi ehkäistä omalla ajokäyttäytymisellä – nopeusrajoitusten noudattaminen ja riittävä turvaväli vähentävät eläinkolareiden vaaraa. Niin pahalta kuin se kuulostaakin, niin aina ei kannata väistää tai jarruttaa.

Auton alle jäänyt eläin on valitettavan yleinen näky Suomen teillä etenkin kesäisin. Liikenneturva muistuttaa, että jokaisen tielläliikkujan on huolehdittava turvallisuudesta mahdollisen törmäyksen sattuessa sekä tunnettava vastuunsa onnettomuuteen joutuneista eläimistä.

– Ennakoivan ajamisen periaatteet toimivat tässäkin. Ajamalla nopeusrajoitusten mukaan ja pitämällä kunnon turvavälin saa pelivaraa äkkinäisiin tilanteisiin. Näin kuljettajalla on paremmat mahdollisuudet havaita tielle tullut eläin ja tarpeen mukaan väistää sitä, kertaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski.

Aina on kuitenkin muistettava huolehtia omasta ja muiden tielläliikkujien turvallisuudesta. Vaikkapa yllättäen tielle tulevien pieneläinten kohdalla kannattaa välttää äkkinäisiä väistöliikkeitä tai voimakkaita jarrutuksia peräänajojen ehkäisemiseksi.

– Isommat eläimet, kuten hirvet, peurat, kauriit ja porot, uhkaavat autossa olevien turvallisuutta ja väistäminen mahdollisuuksien mukaan on välttämätöntä.

Pienten eläinten kohdalla on harkittava tarkkaan, kannattaako väistöliikettä tehdä, jotta ei aiheuttaisi vaaraa itselleen tai muille. On toimittava siten, ettei omalla toiminnallaan lisää riskejä.

Mieti, pystyykö onnettomuuspaikalla pysähtymään turvallisesti

Eläimen yli ajaneella kuljettajalla on eettinen velvollisuus mennä katsomaan, miten sille kävi – toki muu liikenne ja turvallisuus huomioon ottaen. Pahasti loukkaantunut eläin on lopetettava. Asiasta voi ilmoittaa poliisille, joka hoitaa tehtävän autoilijan puolesta.

– Jos vahinko sattuu, on mietittävä, pystyykö paikalla ylipäätään turvallisesti pysähtymään tai siirtämään eläintä pois tieltä. Jos se on mahdollista, on huolehdittava siitä, että on itse mahdollisimman näkyvä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi huomioliivin ja autossa hätävilkkujen käyttöä. Turvallisuus ensin tässäkin, Kalmakoski painottaa.

Loukkaantuneet kotieläimet, kuten koirat ja kissat, on toimitettava päivystävälle eläinlääkärille hoitoon. Kuolleesta lemmikkieläimestä on asiallista ilmoittaa eläinsuojeluvalvojalle tai poliisille, sillä joku varmasti kaipaa tietoa lemmikistään.

– Isomman eläimen kanssa kolaroitaessa on aina ilmoitettava asiasta poliisille. Muuta liikennettä on varoitettava viemällä varoituskolmio asianmukaiseen paikkaan. Jos eläin on kuollut, sen voi siirtää mahdollisuuksien mukaan turvallisesti pientareelle. Hätäkeskukseen (112) soittamalla saa viranomaisapua ja ohjeita tällaisiin tilanteisiin. Soitto helpottaa tapauksen jälkipuintia, Kalmakoski sanoo.

Muista ainakin nämä:
• huolehdi joka tilanteessa sekä omasta että muiden tielläliikkujien turvallisuudesta
• ennakoi ja pidä pelivaraa sekä kelivaraa, niin voit välttää törmäyksen eläimiin
• harkitse väistämistarve ja -mahdollisuudet tarkkaan pieneläinten kohdalla
• jos vahinko sattuu, pysähdy ja tarkista, miten eläimelle kävi – jos se on turvallisesti mahdollista
• ota tarvittaessa yhteys hätäkeskukseen ja poliisiin (112)

Kuva: Ari Ahtiainen/Liikenneturva