Punkaharjun Harjutie äänestettiin Vuosisadan tieksi

Punkaharjun Harjutie äänestettiin voittoon selvällä erolla muihin finalisteihin.

Suomen kansa on äänestänyt Punkaharjun Harjutien Vuosisadan tie -äänestyskilpailun voittoon selkeällä erolla muihin finalisteihin. Tien vahvuuksiksi voidaan lukea tien vaiheikas historia, tien varrelta löytyvät kiinnostavat matkailukohteet, tieltä avautuvat maisemat ja tietä ympäröivä upea luonto.

Savonlinnan kaupungin kunnallisteknisten palveluiden johtaja Harri Halko kiitti Harjutien saamasta tunnustuksesta.

– Harjutien perustamistyöt toteutti luonto viimeisen jääkauden myötä. Ihminen on käyttänyt harjua liikkumiseen jo vuosisatoja, mutta merkittävämpiin tien rakennustöihin ryhdyttiin 1700-luvulla. Voitaneen todeta, että sen aikainen rakennustekniikka säästi harjumaiseman tuleville sukupolville, Halko sanoo.

Nykyisellään Harjutie palvelee alueen matkailu- ja palvelutoimijoita ja heidän asiakkaitaan.

– Liikuttaessa Harjutiellä voi nauttia luonnon kauneudesta, tuntea mielenrauhaa ja kun oikein keskittyy, niin voi jopa kuulla vuosisatojen taakse hevosten hirnahtelun ja kavioiden kopseen sekä vankkureiden pyörien kolinan. Aika menettää merkityksen ja voi todeta: Tällä tiellä tärkeintä ei ole määränpää, vaan matka.

Tuhansia ääniä

Kilpailussa annettiin kokonaisuudessaan yli 7 000 ääntä. Finaalissa Harjutie sai 42, Raatteentie 30 ja Päijänteen saaristotie 28 prosenttia äänistä.

– Ennakkoon arvelimme, että johtoon menisivät valtakunnan logistisesti merkittävät päätiet, mutta teiden arvokas historia ja silmiä hivelevät maisemat veivät voiton, sanoo Suomen Tieyhdistyksen toimitusjohtaja Nina Raitanen.

Suomen Tieyhdistys toteutti kilpailun yhteistyössä Maaseudun tulevaisuus -lehden kanssa. Äänestäminen tapahtui lehden nettisivuilla. Alkukilpailussa kisasi yksitoista tietä eri puolilta Suomea. Finalisteja oli kolme.